Пакет с помощи за Газа уби цивилни, сред които деца, тъй като парашутът не се отвори

https://svobodnoslovo.eu/svyat/paket-s-pomoshti-za-gaza-ubi-civilni-sred-koito-deca-tay-kato-parashutat-ne-se-otvori/129041 SvobodnoSlovo.eu
Пакет с помощи за Газа уби цивилни, сред които деца, тъй като парашутът не се отвори

Петима души бяха убити, сред които две деца, и 10 ранени в Газа, тъй като парашут на пакет с хуманитарна помощ не успя да се отвори правилно и пакетът падна върху тях.

Пострадалите са откарани в болницата „Ал-Шифа“ в град Газа, каза главната медицинска сестра на спешното отделение Мохамед ал-Шейх, цитиран от Guardian. Спускането е извършено на север от крайбрежния бежански лагер „Ал-Шати“, добави той.

Свидетел от лагера разказа, че той и брат му са последвали спуснатата с парашут помощ с надеждата да получат „торба с брашно“. „Тогава изведнъж парашутът не се отворил и паднал като ракета на покрива на една от къщите“, каза Мохамед ал Гул.

„Десет минути по-късно видях хора да пренасят трима убити и други ранени, които стояха на покрива на къщата, където паднаха пакетите с помощта“, разказа очевидецът.

Видео, публикувано в социалната мрежа X/Twitter, показва как един от пакетите с хуманитарна помощ, пуснат от самолет, се движи по-бързо от останалите пакети, тъй като парашутът не се е отворил правилно.

САЩ и Йордания са сред страните, извършили пускане на помощи по въздуха в северната част на Газа, където стотици хиляди хора са останали без храна след повече от пет месеца война и израелска блокада. Служител на американското министерство на отбраната коментира пред CBS News, че според първоначалната проверка въздушната помощ от САЩ не е отговорна за смъртните случаи на земята, но е необходимо допълнително разследване.

Позовавайки се на трагедията с петимата убити в петък, правителствената медийна служба в Газа заяви, че спускането на помощи по въздуха е „безполезно“ и „не е най-добрият начин за влизане на помощ“.

ООН също коментира, че помощите по въздух или предложеният хуманитарен морски коридор не могат да бъдат заместител на доставките по суша, призовавайки повече камиони да получат разрешение от Израел да достигнат Газа през повече гранични пунктове. В момента всички камиони на границата между Египет и Газа се отклоняват до границата с Израел, където им се извършва проверка, и ако израелските власти решат, ги пускат в палестинската територия.

https://obektivno.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.