Песков: Президентът Путин още в началото заповяда да не се щурмуват украинските градове

https://svobodnoslovo.eu/svyat/peskov-prezidentat-putin-oshte-v-nachaloto-zapovyada-da-ne-se-shturmuvat-ukrainskite-gradove/4412 SvobodnoSlovo.eu
Песков: Президентът Путин още в началото заповяда да не се щурмуват украинските градове

Още в самото начало на специалната военна операция президентът Владимир Путин заповяда да не се щурмуват веднага украинските градове, за да се избегне опасността от жертви сред мирното население. Това заяви пред журналисти прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той направи изявлението си по повод изказвания на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и върховния представител на ЕС Жозеп Борел, че "Путин бил разочарован, че руските войски не настъпват според очакванията" и затова наредил удари по цели на цялата територия на Украйна.

"В началото на операцията президентът даде указания да се въздържат от незабавен щурм на големите населени пунктове, включително Киев. Именно заради това, че украинските формирования оборудват огневи точки и разполагат военна техника в жилищни квартали и бойните действия в тях неминуемо ще доведат до жертви сред гражданите. И операцията беше планирана именно с отчитане на това обстоятелство", отбеляза Песков.

"Длъжностните лица от САЩ и ЕС явно подтикват Русия да атакува градовете на Украйна с цел да прехвърлят на нашата страна отговорността за гибелта на мирни граждани", обясни говорителят на Кремъл и определи тази позиция като провокационна.

Той обясни, че руското министерство на отбраната не изключва възможността да вземе под пълен контрол големите украински градове, които и без това на практика са обкръжени, при обезпечаване на максимална сигурност за мирното население.

"Руските въоръжени сили работят със съвременно високоточно оръжие, като поразяват изключително обекти на военната и информационна инфраструктура", напомни Песков и добави, че всички планове на руското ръководство по провеждането на спецоперацията в Украйна "ще бъдат реализирани в утвърдените по-рано срокове и в пълен обем".

"На целия свят е известен безмилостният стил на американските власти, които в стремежа да постигнат целите си, не ценят живота на мирните граждани. Всички помнят кървавите бомбардировки над бивша Югославия, ракетните удари срещу Белград, многобройните, с нищо неоправдани жертви в държавите от Близкия изток, извършваните в продължение на 20 години престъпления в Афганистан, където с един удар унищожаваха стотици хора на сватби или в домовете им. Тази жестокост не предотврати позорното бягство на Америка от тази страна. Не се нуждаем от съветите на такива стратези", подчерта прессекретарят на Кремъл.

"Днес дойдоха трагични новини от Донецк, където над 20 мирни граждани загинаха от ракета, изстреляна от украинските въоръжени сили, които явно действат по указанията и методиката на своите отвъдокеански стопани", коментира Песков.

glasove.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.