PFIZER СЪДИ ПОЛША ЗА 1.5 МИЛИАРДА ЕВРО! НЕ ИСКАЛА ДА СИ ВЗЕМА 60 МИЛИОНА ВАКСИНИ ЗА КОВИД.

https://svobodnoslovo.eu/svyat/pfizer-sadi-polsha-za-15-miliarda-evro-ne-iskala-da-si-vzema-60-miliona-vaksini-za-kovid/122164 SvobodnoSlovo.eu
PFIZER СЪДИ ПОЛША ЗА 1.5 МИЛИАРДА ЕВРО! НЕ ИСКАЛА ДА СИ ВЗЕМА 60 МИЛИОНА ВАКСИНИ ЗА КОВИД.

PFIZER СЪДИ ПОЛША ЗА 1.5 МИЛИАРДА ЕВРО! НЕ ИСКАЛА ДА СИ ВЗЕМА 60 МИЛИОНА ВАКСИНИ ЗА КОВИД.

Фармацевтичният гигант Pfizer даде Полша на съд в Брюксел за неспазване на договора за доставка на ваксини.

Вестникът Dziennik Gazeta Prawna (DGP) съобщи, че делото е заведено съгласно белгийското законодателство, тъй като споразумението за ваксината е подписано чрез Европейската комисия. Предполага се, че Pfizer изисква компенсация от около 6 милиарда полски злоти, или 1,5 милиарда долара.

Случаят се отнася до 60 милиона ваксини, които Полша не е взела, нито е платила въпреки обвързващо споразумение.

През март 2022 г. министър-председателят Матеуш Моравецки писа до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заявявайки, че Полша няма да получи поръчката на Pfizer, цитирайки войната в Украйна като форсмажорно събитие.

Месец по-късно полското правителство обяви, че прекъсва договора с Pfizer поради финансовата тежест от руската инвазия в Украйна, включително разходите за приемане и предоставяне на медицинска помощ на бежанци и други непредвидени обстоятелства.

Междувременно опитите за преговори с компанията дори на ниво ЕС бяха неуспешни.

„Pfizer изчака да предприеме съдебни действия, докато не се смени правителството в Полша и когато войната в Украйна се оттегли от заглавията“, отбеляза DGP.

В отговор на въпроси относно делото Pfizer заяви, че не може да коментира текущи съдебни процедури.

Правни експерти посочват, че спорът ще се фокусира върху първото съвместно споразумение за закупуване на лекарства от Европейската комисия за всички страни членки.

 Професор Михал Романовски подчерта, че Полша трябва категорично да докаже, че атаката на Русия срещу Украйна е повлияла причинно на способността й да изпълни договора за ваксината.

Първото заседание е насрочено за 6 декември. 

По материали от rmx news

Иван Спиридонов 

3 Коментара

Кики

преди 5 месеца

Нали бяха безплатни?

Коментирай

А защо

преди 5 месеца

Полаша да не докаже категорично, че никой не я е питал, искала ли е тези бъркочи или не и да не потърси отговорност от европейската прокуратура, що до сега не е разгледала казуса с fuckсините и стрина сурсула.

Коментирай

албена

преди 5 месеца

Не Полша, аа урсулата трябва да бъде съдена за конфликт на интереси и затова, че не разреши никакъв дебат върху ефективността и страничните ефекти на експерименталните течности, а.к.а "ваксини".

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.