Почина Силвио Берлускони

https://svobodnoslovo.eu/svyat/pochina-silvio-berluskoni/111672 SvobodnoSlovo.eu
Почина Силвио Берлускони

Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст, съобщиха световните информационни агенции.

От четири дни той беше настанен в миланска болница. Берлускони страдаше от форма на хронична левкемия.

Бизнесменът милиардер създаде една от най-големите медийни компании в Италия, след което преобрази политическия пейзаж в страната.

Медийният магнат и лидер на партията „Форца Италия” четири пъти оглавяваше кабинети в Рим. Самият той беше скандален и на няколко пъти беше съден.

Берлускони бе противоречива личност в страната си. Той бе замесен в множество сложни схеми. През 2009 г. той коментира, че за над 20 години се е явявал 2500 пъти в различни съдилища във връзка със 106 дела. Въпреки че кариерата му бе засенчена от секс скандали, гафове и дори обвинения в корупция и връзки с мафията, Берлускони постоянно съумяваше да се възстанови от ударите. Срещу бившия италиански премиер имаше обвинения, че е плащал на момичетата, с които украсявал лъскавите си партита в Сардиния и Рим. Самият Берлускони твърдеше, че това са лъжи, целящи да го дискредитират.

Силвио Берлускони е роден на 29 септември 1936 г. в Милано в семейството на банков чиновник и домакиня. След началното училище родителите му го записват в католически колеж, където още тогава проявява предприемаческия си дух, като помага срещу заплащане на съучениците си. Още от дете той можел да убеди всеки в своята кауза, стига да има подходяща аудитория за това - качество, което демонстрира безпогрешно през годините. След колежа Силвио Берлускони учи право в Миланския държавен университет. В студентските си години работи като фотограф и търгува с дребна техника, за да се издържа. Той създава и музикална група, в която е солист и свири на контрабас. През 1961 г. Силвио Берлускони завършва с отличие Юридическия факултет на Миланския държавен университет. За дипломната си работа той получава награда от фирмата "Манцони" от два милиона лири, както и предложение за работа.

"Бизнесът ми е в кръвта", често обичал да отбелязва бившият италиански премиер. Той споделял, че сам е постигнал всичко в живота си, почвайки от нулата. За италианците той е постигнал американската мечта по италиански модел, почвайки от най-ниското кариерно стъпало и ставайки милиардер. Самият Берлускони е разказвал, че е започнал работа първо на круизни кораби, където е развличал пътниците, разказвайки им вицове или пеейки им песни.

frognews.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.