Полски депутат изложи на показ сметката за помощи на Украйна

https://svobodnoslovo.eu/svyat/polski-deputat-izlozhi-na-pokaz-smetkata-za-pomoshti-na-ukrayna/116899 SvobodnoSlovo.eu
Полски депутат изложи на показ сметката за помощи на Украйна

Кшищоф Босак подчерта, че тези изчисления не включват помощта, предоставена от международни организации, към които принадлежи Полша, като Европейския съюз. Икономическите загуби на Полша също не са взети предвид, особено във връзка с масовия приток на украинско зърно

Полският депутат Кшищоф Босак, възмутен от факта, че Киев се оплака от Полша в Световната търговска организация, изложи на показ сметка за 101 милиарда полски злоти, съставляващи сумата, която Полша е предоставила на Украйна под формата на помощи.

Той излезе със сметката пред украинското посолство в знак на възмущение от действията на Украйна срещу полската страна. Кшищоф Босак подчерта, че тези изчисления не включват помощта, предоставена от международни организации, към които принадлежи Полша, като Европейския съюз. Икономическите загуби на Полша също не са взети предвид, особено във връзка с масовия приток на украинско зърно.

Босак добави, че на свой ред заместник-министърът на икономиката и търговията на Украйна Тарас Качка е казал, че до няколко дни Украйна ще блокира вноса на лук, домати, зеле и ябълки от Полша.

"Тази ситуация ни води до горчиво заключение за приятелството на президента Дуда с президента Зеленски и партньорството между правителството на Полша и правителството на Украйна. Виждаме, че тези партньорства не съществуват. Те бяха напрегнати преди войната", Босакотбеляза.

В този контекст той припомни, че още преди руско-украинската война е имало елементи на транспортна блокада във връзка със спор относно разрешителните за украински шофьори на камиони, а сега „имаме голям спор по отношение на търговската политика, по-специално в селскостопанския сектор. сектор."

Припомняме, че Полша вече заплаши с възможно удължаване на забраната за внос на украинско зърно, както и с въвеждане на допълнителни мерки, ако Киев продължи със съдебните действия, предприети в Световната търговска организация.

"Ние бяхме първите, които направиха много за Украйна, и затова очакваме интересите ни да бъдат разбрани. Ще защитаваме своите интереси с пълна решимост", категоричен бе полския премиер Матеуш Моравецки в свое изказване по казуса.

"Не сме съгласни с каквито и да е процедури или съдебни дела срещу нас, защото това означава, че украинските власти не разбират дестабилизацията на полския селскостопански пазар", отбеляза още Моравецки.

Ето и видеото от акцията на Босак: 

https://mediamall.info/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.