„Просто страхотна, отличен съюзник“ - зам.-държавен секретар на САЩ засипа България с хвалби

https://svobodnoslovo.eu/svyat/prosto-strahotna-otlichen-sayuznik-zam-darzhaven-sekretar-na-sasht-zasipa-balgariya-s-hvalbi/5053 SvobodnoSlovo.eu
„Просто страхотна, отличен съюзник“ - зам.-държавен секретар на САЩ засипа България с хвалби

„Просто страхотна!“. Това са думи на заместник-държавен секретар на Съединените щати за България. В интервю за БНР Уенди Шърман засипа страната ни с хвалби. Според нея България се показвала като отличен съюзник както на САЩ, така и в НАТО.

„България е просто страхотна, тя беше и е отличен съюзник – и наш, и в НАТО. Силата и дълбочината на партньорството ни в областта на сигурността се отразява във всичките общи военни учения и тренировки, на които България беше домакин през последната година – като Defender Europe, в което участваха над 2000 съюзнически военни въпреки пандемията“, посочи Шърман в интервю за БНР.

„Нашите силни двустранни отношения не се изразяват само със сътрудничество в областта на сигурността. Страните ни напредват в постигането на амбициозни цели като предоставяне на икономически възможности на гражданите ни, укрепване на енергийната диверсификация в България, насърчаване на иновациите и технологиите, подобряване на здравеопазването и инфраструктурата, зелената икономика и затвърждаване на споделения ни ангажимент да се придържаме към демократичните ценности. Тази седмица високопоставена българска делегация беше на посещение във Вашингтон и в още три града на различни места в Съединените щати, за да проучи как страните ни могат да си взаимодействат за подобряване на енергийните доставки за България. Според нас има голям потенциал за партньорство през следващите години. Съветникът на Държавния департамент Дерек Шолей отделно беше преди няколко дни в София с цел надграждане на нашето партньорство“, обясни тя.

Що се отнася до кризата в Украйна, Шърман отчете, че солидарността на съюзниците и партньорите в НАТО е на безпрецедентно ниво.

„Тя съответства на предизвикателствата, пред които сме изправени. Нямам никакво съмнение, че всички разбираме мащаба на кризата и че тя изисква да откликнем солидарно и решително. На Съвета НАТО-Русия беше невероятно - 30 страни заявиха на руснаците – „Ние сме единни!“ - за суверенитета, териториалната цялост и правото на всички да избират сами бъдещето си. Беше наистина забележително! Тази солидарност е налице и днес. И очаквам, че ще устои на цялата криза. Всички се надяваме все пак президентът Путин да направи по-добрия избор - за себе си, за страната си и за бъдещето на цяла Европа. Както знаете, ние предложихме преговори по важни за него въпроси, за да гарантираме сигурността на Русия, която е част от Европа, и общата европейска сигурност. Надяваме са да вземе правилното решение“, добави зам.-държавният секретар на САЩ.

Тя увери още, че работят с държави и компании по цял свят, за да се гарантират енергийните доставки.

„Разбираме притесненията и искаме да смекчим ценовия шок, за да защитим американците, Европа и глобалната икономика. Без съмнение нарушаването на енергийните доставки през Украйна ще засегне най-остро газовия пазар в Европа. Затова насърчаваме нашите европейски партньори да координират планирането си, включително как да бъдат използвани наличните запаси. Търсим и допълнителни обеми газ от алтернативни източници - Северна Африка, Близкия изток, Азия и Съединените щати. Преговаряме и с големи компании за природен газ по целия свят, за да разберем дали имат капацитет и желание да увеличат временно добива и да насочат допълнителните обеми към европейски клиенти. Японците вече обявиха, че ще изпратят втечнен газ на Европа. Говорим и с доставчици на втечнен газ, за да разберем дали са достатъчно гъвкави условията в договорите им, за да бъдат насочени определени обеми към Европа. Подкрепяме конкретно и усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки – да не разчита на един единствен източник. Диверсификацията спомага за защитата на българския суверенитет. И в края на краищата означава по-надеждни доставки и по-ниски цени за българите“, каза Уенди Шърман.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.