"Сивокосият" поема "Вагнер" след гибелта на Пригожин. Вижте кой е новият командир на ЧВК

https://svobodnoslovo.eu/svyat/sivokosiyat-poema-vagner-sled-gibelta-na-prigozhin-vizhte-koy-e-noviyat-komandir-na-chvk/115346 SvobodnoSlovo.eu
"Сивокосият" поема "Вагнер" след гибелта на Пригожин. Вижте кой е новият командир на ЧВК

Източници, близки до ЧВК "Вагнер" твърдят, че да се говори за прекратяване на съществуването на компанията след гибелта на Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин е абсурдно. Според тях командването ще поеме командирът с позивна "Седой" ("Сивокосият", бел. ред.), пише "Царьград".

Наблюдатели припомнят, че на 29 юни, 5 дни след метежа, президентът Владимир Путин е приел в Кремъл група от 35 командири от "Вагнер", включително Пригожин. Тогава той им е предложил да преминат на служба към руската армия под командването именно на "Сивокосия".

Зад псевдонима стои полковник Андрей Трошев, обявен от официалния вестник на Европейския съюз за началник-щаб на групата "Вагнер".

Самият Путин разказва по-късно пред "Комерсант" за срещата.

"Можеха всички да се съберат на едно място и да продължат да служат и нищо нямаше да се промени за тях. Те щяха бъдат водени от същия човек, който е бил истинският им командир през цялото време", казва Путин.

"И какво стана тогава?", пита журналистът на "Коммерсант".

"Много хора закимаха (утвърдително), когато предложих това. А Пригожин, който седеше най-отпред и не виждаше това, каза високо: "Не, момчетата не са съгласни с такова решение", обяснява още президентът.

Кой е Андрей Николаевич Трошев с псевдоним "Сивокосият"?

В открити източници се съобщава, че зад позивната "Седой" стои полковникът в оставка от полицията от Специализирания отряд за бързо реагиране към МВР, бившият артилерист-десантчик от руската армия, ветеран от Афганистан, Чечня и Сирия, Андрей Николаевич Трошев. Носител на редица медали и ордени и герой на Русия за превземането на Палмира в Сирия през 2016 г.

Роден е на 5 април 1962 г в Ленинград (Санкт-Петербург). Завършва висшето артилерийско командно училище в Ленинград. Служи в различни артилерийски части на командни и офицерски длъжности. Участва в бойнит действия в Афганистан, командва батарея самоходни артиллерийски установки. За мъжество и героизм е удостоен с два ордена "Червена звезда". След това завършва Военно-артилерийската академия.

След разпадането на СССР продължава службата си във въоръжените сили на РФ. Участва в контратерористичните операции в Северен Кавказ, за бойни заслуги е удонсоен с два ордена "За мъжество" и "За заслуги пред Отечеството" 2-ра степен. След това служи в частите на Ленинградския военен окръг.

След като излиза в запаса, Трошев продължава да служи в органите на МВР. Участва в подразделенията на ОМОН и СОБР към Главното управление на МВР в Северозападния федерален окръг, командвал е Санкт-Петербургския Специализиран отряд за бързо реагиране. Приключва службата си през 2012 г със звание полковник.

От началото на войсковата операция в Сирия е доброволец. Без да взима непосредствено участие в бойни действия, управлява тиловата служба и службата за сигурност на ЧВК "Вагнер". За превземането на Палмира е удостоен от президента със звание Герой на Руската федерация.

По непотвърдена информация след завръщането си в Русия е началник-щаб на ЧВК "Вагнер", шеф на служата ѝ за сигурност и изпълнителен директор.

Международни санкции

На 29 юни 2022 г е включен в санкционния списък на Великобритания като един от ръководителите на "Вагнер", взел участие във военния конфликт в Сирия на страната на Башар Асад.

На 13 декември 2021 г е вписан в санкционните списъци на всички страни от ЕС като началник-щаб на групата "Вагнер", взел непосредствено участие в бойните действия на страната на режима на Башар Асад, в частност в района на Дейр-ез-Зор.

На 26 февруари 2023 г е добавен в санкционния списък на Украйна.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.