Турция забрани на британски военни кораби, дарени на Украйна, да влизат в Черно море

https://svobodnoslovo.eu/svyat/turciya-zabrani-na-britanski-voenni-korabi-dareni-na-ukrayna-da-vlizat-v-cherno-more/124451 SvobodnoSlovo.eu
Турция забрани на британски военни кораби, дарени на Украйна, да влизат в Черно море

Британските миночистачи, предоставени на Украйна, не могат да си проправят път в Черно море. Турция е наложила ограничения, които не позволяват на тези военни кораби да минат през Босфора, съобщи BulgarianMilitary.com.

Турция заяви днес, че няма да позволи на два британски кораба да преминат през нейните води на път за Черно море за ползване от Украйна, тъй като това би нарушило международен пакт относно военновременното преминаване на проливите, предаде Ройтерс.

Великобритания заяви миналия месец, че ще прехвърли два кораба на Кралския флот на украинския флот, за да помогне за укрепването на морските операции на Украйна във войната с Русия.

Членката на НАТО Турция информира съюзниците си, че няма да позволи на корабите да използват нейните проливи Босфора и Дарданелите, докато войната в Украйна продължава, съобщиха от дирекция „Комуникации“ на президентството.

След началото на военните дйствия през февруари 2022 г. Турция задейства Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., като ефективно блокира преминаването на военни кораби за враждуващите страни. Пактът освобождава корабите, които се връщат в родните си бази.

Турция изпълнява конвенцията от Монтрьо безпристрастно и педантично, за да предотврати ескалация в Черно море, заявиха от пресофиса на Ердоган.

Анкара поддържа добри връзки както с Киев, така и с Москва по време на войната, е позицията на Анкара.

https://obektivno.bg/

1 Коментара

Алекс

преди 3 месеца

Евала!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.