Украйна губи интерес към членство в НАТО

https://svobodnoslovo.eu/svyat/ukrayna-gubi-interes-kam-chlenstvo-v-nato/4562 SvobodnoSlovo.eu
Украйна губи интерес към членство в НАТО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви пред американския телевизионен канал ABC, че е загубил интерес към въпроса за присъединяването на страната към НАТО, след като разбрал, че НАТО не е готова да приеме Украйна. "Алиансът се страхува от конфронтация с Руската федерация”, подчерта още Зеленски.

"От дълго време говорим по този въпрос. Разбрахме, че НАТО не е готова да приеме Украйна. Алиансът се страхува от противоречиви въпроси и конфронтация с Русия. Ние няма да бъдем страна, която моли нещо на колене. И аз няма да бъда такъв президент“.

В същото интервю той каза, че е готов да обсъди въпросите, свързани с Крим, ДНР и ЛНР. "Никой не ги е признал освен Русия, това са псевдорепублики - но можем да обсъдим и да намерим компромис как ще живеят тези територии. За мен е важно как хората, които искат да бъдат част от Украйна, ще живеят на тези територии", заяви Зеленски

Това, за което Украйна не може да говори е капитулация. „Хората, които ме избраха, не са готови за капитулация, не сме готови за ултиматуми“, отсече Зеленски.

Ден по-рано прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Москва може да спре военната операция, ако Киев изпълни поставените условия: признаване на Крим за руски, признаване на суверенитета на ДНР и ЛНР, както и установяването на извънблоков статут на Украйна

Украйна имаше статут на неутрална държава, но през 2014 г. Върховната Рада се отказа отнего, а през февруари 2019 г. парламентът прие промени в конституцията и фиксира курса на страната към ЕС и НАТО.

https://www.segabg.com/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.