В САЩ питат: Как 20-годишен стреля по Тръмп? ФБР: "Изненадващо" е, че никой не го е видял

https://svobodnoslovo.eu/svyat/v-sasht-pitat-kak-20-godishen-strelya-po-tramp-fbr-iznenadvashto-e-che-nikoy-ne-go-e-vidyal/138211 SvobodnoSlovo.eu
В САЩ питат: Как 20-годишен стреля по Тръмп? ФБР: "Изненадващо" е, че никой не го е видял

Скандал избухна в САЩ след опита за убийство на Доналд Тръмп. Двама американски сенатори вече призоваха за разследване на това как снайперист е успял да влезе в сграда близо до мястото, където се провежда митингът. 

И ФБР призна, че е "изненадващо", че никой не е успял да спре нападателя, преди да простреля Тръмп. Двама републикански сенатори от сенатската комисия по вътрешна сигурност призоваха за разследване и изслушване на опита за убийство на Тръмп. Републиканският сенатор Джош Хоули от Мисури написа на X, че тази комисия "трябва да разследва този опит за убийство и да разбере как това е възможно", съобщава CNN. 

Неговият колега Рик Скот поиска комисията на Сената да проведе изслушване относно нападението с огнестрелно оръжие преди 1 август, като каза, че е "абсолютно непростимо бъдещият убиец да има "пряка линия на огън" срещу бившия президент и водещ кандидат за президент на Съединените щати". 

"Комитетът по вътрешна сигурност и правителствени въпроси (HSGAC) има задължение към американския народ да поиска отговори от Министерството на вътрешната сигурност и Тайните служби на САЩ за това как се е случило и какви стъпки са предприети за разследване на този опит за убийство, за да направи така, че със сигурност никога да не се повтори“, каза конгресменът от Флорида, цитиран от Digi24. 

Няколко часа след нападението, ръководената от републиканците Комисия за надзор на Камарата на представителите на САЩ призова Кимбърли Чийтъл, директор на Тайните служби, да свидетелства на изслушване, насрочено за 22 юли. "Американците изискват отговори относно опита за убийство на президента Тръмп", се казва в изявление на комисията в социалните медии. 

И ФБР намира за "изненадващо", че нападателят е бил толкова близо до удара на целта си. Кевин Роджек, ръководител на офиса на ФБР в Питсбърг, каза на пресконференция тази сутрин, че е "изненадващо", че стрелецът е успял да произведе няколко изстрела по време на митинга на Тръмп в Пенсилвания. Репортер го попита: "Очевидно органите на реда са разбрали едва когато е имало изстрели. Това ли е информацията, която имате?", на което Роджек отговори така: "Това е оценката в този момент. Все още проучваме апаратурата за сигурност, която Тайните служби разполагат, за да разберем какво се е случило. Ще бъде дълго разследване, за да разберем какво точно се е случило и как лицето е успяло да получи достъп до това място", добави той, цитиран от Digi24. 

Двама бивши агенти на ФБР също изразиха учудване, че покривът, на който се е качил нападателят, не е бил обезопасен, като се има предвид колко близо е до мястото на инцидента. Властите твърдят, че покривът е бил на около 120-150 метра от Тръмп. Стив Мур, специален агент на ФБР, прекарал две години като снайперист, каза пред CNN, че покривът е трябвало да бъде охраняван. 

Друг бивш агент на ФБР, Боби Чакон, също изрази изненада, че никой не е обезопасил този покрив, който той нарече "идеалното място". "Това е най-близката сграда с ясна линия на огъня до мястото, където беше сцената. Шокиран съм, че не са имали някой на този покрив", каза Чакон. Стив Мур уточни, че очаква "драстични промени" в процедурите за сигурност след атаката, включително разширяване на периметрите и по-строго обезопасяване на местата, където се провеждат такива митинги.

Човек, който е наблюдавал опита за убийство на Доналд Тръмп, разкри, че е предупредил агенти на Тайните служби за въоръжен мъж, който е видял на близкия покрив минути преди да прозвучат изстрели.

Свидетелят, който се идентифицира само като Грег, каза пред BBC, че е съзрял убиеца да се катери на върха на сграда извън събитието в Бътлър, Пенсилвания, и че е бил изумен от липсата на действия от страна на служителите.

trud.bg

9 Коментара

хамалин

2 months before

на холивудските филми са гоооооолвмата работа

Коментирай

хамалин

2 months before

на холивудските филми са гоооооолвмата работа

Коментирай

Чака

2 months before

Мръснодемократични говедари !! Питам тиквата и прасето това ли е евроатлантизъм ?

Коментирай

Чака

2 months before

Мръснодемократични говедари !! Питам тиквата и прасето това ли е евроатлантизъм ?

Коментирай

Посетител

2 months before

А бе, и на Фицо охраната не беше съвсем в час... Макар че, слушам, тук са били твърде много служби (сикрет сървиз, щатското ФБР, местната полиция и кой ли още не) на място и... калабалък направо казано, докато се разберат кой трябва да отиде да види онзи покрив и стрелбата стана...

Коментирай

половвраг

2 months before

И на 11.9 бяха яко изненадани. После що не знаеш колко сме силни и да ударм идил. Сега кой ли е на мушката та да се оправдаем с нещо.

Коментирай

половвраг

2 months before

И на 11.9 бяха яко изненадани. После що не знаеш колко сме силни и да ударм идил. Сега кой ли е на мушката та да се оправдаем с нещо.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.