Зеленски гневен от “абсурдната” липса на срок за присъединяване на Украйна към НАТО

https://svobodnoslovo.eu/svyat/zelenski-gneven-ot-absurdnata-lipsa-na-srok-za-prisaedinyavane-na-ukrayna-kam-nato/113121 SvobodnoSlovo.eu
Зеленски гневен от “абсурдната” липса на срок за присъединяване на Украйна към НАТО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува НАТО, като каза, че е ”абсурдно“ да не се определя времева рамка, в която Украйна да бъде поканена да се присъедини към военния съюз.

"Безпрецедентно и абсурдно е, когато не е определена времева рамка нито за поканата, нито за членството на Украйна. Изглежда няма готовност нито да поканим Украйна в НАТО, нито да я направим член на алианса.“, написа той в остро формулирано изявление в Twitter.

НАТО се съгласи през 2008 г., че Украйна ще стане член на военния пакт, но не се ангажира със срокове. На срещата на върха във Вилнюс стана ясно, че Алиансът ще отправи ясен сигнал и ще подкрепи Киев, но това не означава покана за членство. Българският премиер акад. Николай Денков заяви, че очаква да се определят ясни условия, при които Украйна да получи покана и отсече, че това няма да се случи, докато страната е във военен конфликт със съседна държава. 

Зеленски подчерта, че във Вилнюс се обсъждат определени формулировки без участието на Украйна и подчерта, че тази формулировка е за "поканата за членство в НАТО, а не за членството на Украйна".

"Несигурността е слабост. И аз ще обсъдя открито това на срещата на върха“, каза Зеленски.

We value our allies. We value our shared security. And we always appreciate an open conversation.Ukraine will be represented at the NATO summit in Vilnius. Because it is about respect.But Ukraine also deserves respect. Now, on the way to Vilnius, we received signals that…

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 11, 2023

9 Коментара

Олеся Zelle

1 year before

Клоунът тръгпне в страх, че му спират и .. белото. Тогава е най агресивен и не се чува к'ви ги плещи

Коментирай

Олеся Zelle

1 year before

Клоунът тръгпне в страх, че му спират и .. белото. Тогава е най агресивен и не се чува к'ви ги плещи

Коментирай

Сенека

1 year before

НАТО от военен е станал политически съюз. Разказват си приказки. Интересно ще ми е при конфликт между две страни членки, какво ще се случи?!

Коментирай

Посетител

1 year before

Зе не разбра, че ЕС и НАТО се използват като морков, развяващ се пред муцуната им, та да вървят в нужната за господарите посока... От тях се иска да се бият с руснаците. Колкото по-дълго, толкова по-добре.

Коментирай

Посетител

1 year before

Към Сенека. Как какво, през 2019-2020-та, когато за пореден път напрежението между Гърция и Турция стигна почти до война, от Брюксел заявиха в стил "мы здесь непричём", това е ваша разправия - оправяйте се сами! Гърция поне има армия и флот, да му мислим ние...

Коментирай

Иванов

1 year before

Картината с тази дълго подготвяна война, за която платиха с живота си хиляди руснаци и украинци става все по мръсна и по- загадъчна. Това, което Борел ДЕКЛАРИРА, че нещата ще се решат не с разум и по дипломатически път, а на бойното поле ПОКАЗВА ЦЯЛАТА МЕРЗОСТ НА ЗАПАДА. Разрухата на Европа е сигурна, климатичните проблеми и сушата ще я довършат. Показателно е нашето идиотско МАЛОУМИЕ. Когато един човек или една държава повтаря едни и същи грешки, водещи до национални катастрофи, това е доказано МАЛОУМИЕ. Зеленският се оказа един лишен от разум КОМИК, толкова вреден за народа си, колкото никой не можеше да си представи.

Коментирай

Мишо

1 year before

ЗЕЛЕнчуци, който не яде, той голям не ще да порасте! Зеля е рапон!

Коментирай

Помнещ до Сенека

1 year before

Нищо няма да се случи както когато Турция и Гърция се сбиха заради териториалин спор преди няколко години. Защото и тогава и сега Гърция е "никой" за НАТО в сравнение с Турция, докато има най-голямата армия в НАТО и на нейна територия се намира една от най-важните американски бази.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.