След всяко бедствие едни хора стават много по-богати

https://svobodnoslovo.eu/tehnologii/sled-vsyako-bedstvie-edni-hora-stavat-mnogo-po-bogati/116440 SvobodnoSlovo.eu
След всяко бедствие едни хора стават много по-богати

След всяко бедствие едни хора стават много по-богати. Оказва се, че АПИ щяло да строи "златен" мост на пътя Царево-Ахтопол и вероятно ще го инкрустира с диаманти.

  В тази връзка ми се иска да ви разкажа историята на Беленския мост над река Янтра, който е построен от Уста̀ Колю Фичето.

  Мостът е дълъг 276 м и е широк 9 м и е построен по заповед на Мидхат паша. Пашата се допитва до полския инженер Людмил Рола, който е на служба при него, за колко време и срещу каква сума може да построи моста. Отговорът на Рола е: за 3 000 000 гроша и 4 години. Френски инженери предлагат да построят моста за 2 милиона гроша. Самоукият български майстор Колю Фичето заявява: „Паша ефенди, ако моста на Бяла не построя по теркя си за 700 000 гроша, вземи ми главата!“.

Залагайки честта и живота си, той спазва обещанието си и построява моста от дялан камък от варовик и хоросан. Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 г. За Колю Фичето Феликс Каниц казва: „И тоя скромен човек в потури и абичка не знае, че с Беленския си мост е построил най-голямата хидравлическа постройка на Балканския полуостров извън Цариград.“ 

 Димитър Байрактаров 

1 Коментара

При такива

преди 7 месеца

цена, качество и срокове Колю Фичето не би помирисал обществена поръчка в днешно време. Предтсвяте ли си какви загуби ще инкасира ОПГ-то, ако моста не е на многократно завишена цена, не му направят поне три пъти ремонт на ремонта и не падне при първия по-сериозен дъжд, припознат за "библейски потоп".

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.