ГЕРБ капанът щракна: АМ „Хемус“ с 10 см по-тънък асфалт, ето как са крали хората на Бойко

https://svobodnoslovo.eu/uncategorized/gerb-kapanat-shtrakna-am-hemus-s-10-sm-po-tanak-asfalt-eto-kak-sa-krali-horata-na-boyko/52479 SvobodnoSlovo.eu
ГЕРБ капанът щракна: АМ „Хемус“ с 10 см по-тънък асфалт, ето как са крали хората на Бойко

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков направи нови шокиращи разкрития за качеството на пътното строителство в България. Потресаващ пример е отсечка от магистрала „Хемус“, по която близо една трета от асфалтовия слой е спестен, а в замяна на това шлаката в основата е над нормата. Става дума за участъка София – Яна.

„При изискване за 28 см асфалт взетите проби са показали наличие между 18 и 21 см, а шлаката в земната основа е в голямо количество, обясни арх . Шишков в интервю за Нова тв. 

Той уточни, че в тази част на магистралата строителството е започнало през 2011 г., движението е пуснато през 2013-а, а разрешението за ползване е издадено с 3 години закъснение – през 2016 г. Удивително е, че нито фирмата надзорник, нито държавните контролни органи по времето на ГЕРБ са забелязали, че отсечката е изпълнена  с огромни икономии на асфалт.

МРРБ и МВР ще продължат съвместните проверки по ключови шосета, тъй като се очертава тревожна картина. „В голямата си част пътищата не са направени според одобрените проекти. Не можахме да си построим магистралите, построихме по-малко от половината, а вече започваме да ремонтираме тези, които сме построили“, коментира  министърът.

Очакват се резултатите от проверката на АМ „Марица“, където се появиха странни напуквания. Според арх. Шишков и там проблемите са като при „Хемус“ – „икономии“ и влагане на неподходящи материали. Той припомни и друг пример за безобразно изпълнение, който определи като „строителна бутафория“ – ремонта на пътя  Югово-Лъки.

„Там шосето е разширено повече от метър, а скалната маса не е укрепена както трябва. Налага се по два пъти на ден пътят да се разчиства от паднали камъни. Вместо снегопочистване там се прави каменопочистване. Няма никакво отводняване“, разказа арх. Шишков. Освен некачествената работа проблемът с този участък е,  че е извършен основен ремонт, но е ползвана облекчената процедура на текущ ремонт.

„Така става невъзможно някой да поеме отговороността за качеството на свършената работа. За да бъдат избегнати такива проблеми в бъдеще, в новите търгове за пътно поддържане поръчките са разделени. 

Едните са формулирани за текущ ремонт, като в тях се допускат елементи на основен, за да може, ако има извършени такива дейности, те да имат разрешение за строеж, както законът го изисква. Отделно ще са поръчките за основен ремонт, за които ще бъдат изготвени проекти“, обясни служебният министър.

В капан

Министърът даде информация какво предстои за незавършените лотове на АМ „Хемус“:

„На 5-и лот ще бъде премахнато незаконното строителство, извършено до този момент и ще бъдат одобрени проектите за 5 и 6-ти лот, за да може да започне строителството там.  Одобрен е подробният устройствен план на 9-и участък. 4-ти лот е в капан, тъй като  има голям обхват незаконно строителство, а  депутатите не пожелаха да  намерят законов механизъм, в който да продължи строежът“, посочи арх. Шишков.

Той е категоричен, че за отсечките, за които са раздавани аванси, индексиране на цените по договорите няма да има. „След като имат 35% аванс, трябва да продължат да строят.

След като са взели аванс, а в договорите им няма условия за индексиране, няма как да получат такива пари. Сега МРРБ, държавата и строителния бранш са в огромен капан и всички страдаме от този капан. От всички тези създадени проблеми печелят създателите на строителната бутафория – бившите управляващи отпреди няколко години. И днес цялото общество плаща. Това обаче повече не може да продължава така“, заяви министърът.

Той се похвали, че въпреки проблемите „част от магистралите започваме малко по малко да ги финализираме“. Добър пример е магистрала „Европа“. „До месец, месец и половина може да бъде пуснато движението до границата в участъка, който нарекох „пътя на костенурката“, а до няколко месеца се очаква напредък и в частта от София до Сливница.

Ако целия лот бъде завършен 2024 г., няма да бъде загубено европейското финансиране за обекта“, увери арх. Шишков. До няколко месеца ще бъдат пуснати и 7 км от скоростния път Ботевград-Мездра, което ще облекчи обхода на Новачене. Следващата седмица ще бъде издадено разрешение за укрепване на свлачището на АМ „Струма“, така че поетапно да бъде пуснато движението и в двете платна.
 

narod.bg

5 Коментара

емигранд

1 year before

До АПИ, да отидат и проверат ремонта на пътя между гр. Правец и гр. Етрополе. Там където са се образували . дупки по този път ,дебелината на асфалта е от 2 до 3 сантиметра, Питам АПИ каква трябва да бъде дебелината на новото покритие на пътя.

Коментирай

ИвайлоК

1 year before

Един прост, но много ефективен метод за проверка на изпълнението на строежа на автомагистрали. Състои се в: 1. Обикновено измерване на ширината на цялото платно, на отделните ленти за движение и на аварийната лента. 2. Сравняват се получените резултати с размерите, заложени в проекта. Измерванията се извършват на определени у

Коментирай

ИвайлоК

1 year before

Ето един прост, но МНОГО ЕФЕКТИВЕН метод за контрол на качеството на автомагистралите е обикновеното измерване с ролетка, лазерен далекомер или друг уред. Измерва се ШИРИНАТА НА ПЪТНОТО ПЛАТНО във всяка една от посоките на магистралата: а)тотална ширина на платното (вкл. с аварийната лента) и б) ширина на аварийната лента само. Резултатите се сравняват с утвърденото техническо задание и проектната документация. Измерванията се извършват в случайно избрани участъци. Сигурен съм, че такова технически просто измерване ще даде СМАЙВАЩИ резултати за това как са били построени нашите магистрали. Не се учудвам, че на практика никой "не се сеща" за такъв елементарен, но сигурен метод за контрол.

Коментирай

ИвайлоК

1 year before

Извинявам се за хаоса по-горе - първия текст го "изпуснах" недовършен. Моля, игнорирайте го. Грешката е моя.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.