Гешев даде ясен знак – няма да отстъпи, ще се бори докрай

https://svobodnoslovo.eu/uncategorized/geshev-dade-yasen-znak-nyama-da-otstapi-shte-se-bori-dokray/52623 SvobodnoSlovo.eu
Гешев даде ясен знак – няма да отстъпи, ще се бори докрай

Безпрецедентното изявление на главния прокурор ни дава да разберем къде се намираме и накъде трябва да тръгнем, но и още нещо важно - все още има непримирими български държавници

„Живеем в сложни и несигурни времена“ - с тези думи главният прокурор Иван Гешев започва свое изявление, посветено на три важни теми – една година от войната на Русия срещу Украйна, наближаващата кръгла годишнина от спасяването на българските евреи и искането на държавното обвинение за недопускане провеждането на т.нар. „Луковмарш“ в София. И ако сами по себе си това са отделни поводи за изразяване на позиции, то в обръщението на Гешев има един изключително важен акцент – войната на определени политици и олигарси срещу независимостта на прокуратурата, която действително е  една от последните останали стабилни институции в държавата.

Последиците от 1 година руска агресия в сърцето на Европа, амалгамата от кризи у нас – от икономическа, социална, здравна до конституционна, бодат очите ни всеки ден, отбелязва Гешев, но ние като граждани като че ли вече твърде дълго мълчим. И макар че живеем в тези „сложни и несигурни времена“, сякаш се правим, че всичко ще се оправи от само себе си. Затова и изявлението на главния прокурор има своето историческо значение - дава ни да разберем къде се намираме, защо сме тук и накъде трябва да тръгнем. И  още нещо важно - все още има кой да отказва да мълчи и да се примирява, което трябва да е пример за всеки истински български държавник.

Главният прокурор насочва вниманието и към друг значим факт - войната срещу прокуратурата и срещу самия него, която политически кръгове, олигарси и зависими от тях медии водят, руши демократичните принципи и държавните устои.

Трябва да вземаме поуки от историята си. Гешев припомня един разтърсващ момент от миналото през 1943 г., когато българските държавници и интелектуалци са действали в синхрон и са се обединили в името на спасяването на българските евреи от пипалата на мракобесния хитлеристки режим. Примерът не е случаен, намираме се на прага на 80-та годишнина от това голямо събитие и посланието не е трудно за отгатване. Да си спомним, че в България е имало политици, юристи, културни дейци - истински елит, който въпреки различията си, е съумял да защити своите сънародници, превръщайки националното достойнство в своя кауза. А сега?  

„Тяснопартийните цели и личното благополучие, все по често се поставят пред интересите на народа ни. Пред престижа и суверенитета на Отечеството, за които са платили с кръвта си и живота си дедите ни. Преди честта и достойнството ни като нация. Днес единствено съдебната власт, част от която е и прокуратурата, остава гарант за сигурността на гражданите. Ние сме последната крепост на правовия ред и демокрацията!“, посочва Гешев. И е прав – докато обществото очаква поредните избори, които е малко вероятно да променят политическата картина, а политиците се карат за места в листите, за  власт, порции и интереси, все някой трябва да надигне глас и да каже истината.

Обвинител №1 има пълното право, а и силата и куража, да отстоява независимостта на българските прокурори. Представете си, ако държавните обвинители зависеха от волята на партийните лидери, на каква безконечна саморазправа с опонента щяхме да сме свидетели, на какви сблъсъци и обвинения. И всичко това може да се повтаря при всяка смяна на политическото мнозинство.

„Не мога и нямам право да мълча, когато виждам, че прокуратурата се превръща в разменна монета при спорове между политическите партии и техните лидери. Това е опасно, защото нарушава основните конституционни принципи за разделение на властите и за независимост на съдебната система, и в частност на прокуратурата. Опасно е, защото именно те са вододелът между демократичната държава и едноличната власт, а оттук крачката до засягане правата на българските граждани и репресии, които познаваме от историята, е много малка“, ясно  предупреждава главният прокурор.

Живият живот отдавна показва, че е крайно време политиците ни да се вслушат в думите му, без значение дали го подкрепят и дали съществуването на формациите им се крепи единствено на разиграването на картата с неговата личност. Свидетели сме как организираната престъпност се завръща, мигрантският натиск расте без да има адекватен опит за противодействие, да не говорим за агресията, която все по-трайно се настанява сред хората.

На този фон виждаме непрестанно противопоставяне между институции, които вместо с общи действия да отговарят на потребностите и очакванията на хората, допълнително ерозират доверието към държавата. В последните две години парламентите се сменят по-бързо от сезоните на времето, министерствата се използват за краткотрайни пристани на партийни кадри, а куп институции съществуват при спорна легитимност, било заради непопълнени състави, било заради изтекли мандати.

Колкото и немислимо да изглежда съдебната власт успя да съхрани своята идентичност благодарение на конституционно установената й независимост. Това води до ескалиране на атаките срещу прокуратурата. Главният прокурор обаче дава ясен знак, че няма да се откаже и ще се бори за независимостта й. „Категорично отказвам и няма да позволя този безогледен и противокоституционен погром върху българската прокуратура заради лични и тяснопартийни амбиции. Този погром е на гърба, както винаги, на хората, които все по-често са засегнати от разрастващата се престъпност. Ефективно правосъдие има само и единствено при пълно взаимодействие между всички отговорни държавни органи и институции, включително и Народното събрание“, казва в безпрецедентното си послание Гешев.

И да, за пореден път, думите на главния прокурор ще предизвикат неистова истерия у опонентите. Той отказва да се примири, тъкмо обратното - кара българите, които милеят за Отечеството, да се чувстват горди. Гешев дава знак, че е готов докрай да остане верен на принципите си, каквото и да му струва това, и че искрено вярва в свещения призив – „Бог да пази България!“

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.