Как да се справиш с къпането на котка

https://svobodnoslovo.eu/uncategorized/kak-da-se-spravish-s-kapaneto-na-kotka/13615 SvobodnoSlovo.eu
Как да се справиш с къпането на котка

Къпането на котка е задача, с която много стопани трябва да са наясно. Котките обикновено се справят чудесно с поддържането на чистотата си и през повечето време сами се стараят дори повече от необходимото, за да се отърват от мръсотията. Докато дългокосместите котки може да се нуждаят от помощ при грижите за козината (като например изрязване на сплъстена козина или разресване), малко котки се нуждаят от къпане. Освен това, твърде честото къпане на котката може да отстрани важни мазнини, които поддържат кожата и козината ѝ здрави.

Понякога обаче може да е необходимо къпане по конкретна причина – например ако се е оваляла в нещо лепкаво, което не може да отстрани сама. В тези случаи малко помощ от твоя страна може да е добра идея.

Ако си я взел като малко коте, препоръчваме ти да я запознаете с водата още от ранна възраст. Това ще улесни живота ти, ако трябва да я къпеш, когато е пораснала, защото ще знаеш какво да очакваш.

Какво ти трябва, за да изкъпеш котката ти?

За къпането си подготви всичко на една ръка разстояние. Ако не разполагаш с всичко необходимо наоколо, процесът става по-дълъг. Ако трябва да излезеш от стаята, за да вземеш шампоан или кърпи, ще дадеш време на котката си да изскочи от ваната и да излезе от стаята.

За да се справиш с това предизвикателсво ще са ти нужни няколко неща:

1. Малка кана – тя е полезна, за да  изливаш внимателно вода върху тялото на котката във ваната.

2. Шампоан – никога не използвайте шампоан за хора; той може да увреди кожата, козината или очите на котката. Идете в местния магазин за продукти за домашни любимци и вземете шампоан, който е подходящ за котки.

3. Малък фланелен парцал – за лицето на котката.

4. Кърпа – старай се да използваш не много големи кърпи. Завиването в голяма хавлия може да уплаши котката.

Пълнене на ваната

Важно е да помниш, че трябва да използваш хладка вода за къпане на котката. Налей във ваната около 15 см топла, но не гореща вода.

Спусни внимателно котката във ваната. Непременно направи това с двете си ръце; с внимателно повдигане и спускане във ваната ще я запазиш спокойна и ще предотвратиш стрес.

Къпане на котката

Котката е във ваната и вече е време да пристъпиш към най-важното - къпането. За да започнеш, внимателно разпръсни малко вода върху котката. Обливай я за минута-две, така тя да свикне с усещането да е мокра. Когато се почувства спокойна във водата, започни да използваш и каната. Просто я пълни до половината и я изливай върху котката, като избягвай лицето.

Сега можеш да използваш и котешкия шампоан. Когато използваш шампоана, помни, че винаги трябва да го нанасяш върху тялото и краката на котката, но не и в близост до лицето ѝ. След като го нанесеш, бавно го втрийте в козината. Когато приключиш, изплакни с повече вода от каната. Не забравяй да следваш инструкциите върху опаковката на шампоана.

Докато къпеш котката, постоянно трябва да следиш за признаци на стрес. Ако смяташ, че е стресирана направи почивка и се постарай да я успокоиш.

Измиване на лицето на котката

Измиването на лицето на котката може би е най-трудната част от цялото къпане.

Навлажни малък фланелен парцал с топла вода. След това бавно избърши лицето на котката, като търкаш козината. Увери се, че бършеш надолу, а не срещу корените на козината. Иначе котката ще се почувства неудобно и може да се стресира.

Внимавай да не докосваш устата, ушите или очите, защото може да причиниш дискомфорт и страдание. Важно е също така да не използваш сапун или препарат за миене на лицето, защото той може да раздразни очите или да ѝ остави неприятен вкус в устата.

Подсушаване на котката

След като котката ти е напълно чиста, можеш да започнеш подсушаването. Внимателно я вдигни от ваната, постави я върху кърпа и започни да я подсушаваш. При това е важно да не я завиваш напълно с хавлията, защото може да се почувства хваната в капан. Важно е също така да не търкаш, докато е напълно суха.

След като подсушиш котката ти, козината ѝ все още ще е леко влажна. Обикновено са нужни 6 до 12 часа, за да изсъхне напълно; през това време тя не трябва да излиза навън, освен ако времето не е топло и слънчево.

Не забравяй да наградиш котката си след банята, за да ѝ помогнеш да запази положителен спомен от това събитие

https://www.purina.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.