ПЛАЧИ ЗА СВОЯ ЕДИНСТВЕН СИН, БЪЛГАРИЙО!

https://svobodnoslovo.eu/uncategorized/plachi-za-svoya-edinstven-sin-balgariyo/52411 SvobodnoSlovo.eu
ПЛАЧИ ЗА СВОЯ ЕДИНСТВЕН СИН, БЪЛГАРИЙО!

Поклон пред паметта на Апостола на свободата, дякон Игнатий, Васил Иванов Кунчев, стратег, революционер и преди всичко българин. 150 години от героичната му смърт. Да, днес е само една дата, но и ден, в който да се замислим какви сме ние - народа на Васил Левски, какво пазим от делото му и дали сме достойни за него.

Предаден от свои, уважаван от чужди. Само един свещеник от българите е присъствал на обесването на Левски. Всички тези - роднини, приятели, съратници, които след това се снимат пред паметника му и се гордеят, че са го познавали, ги е нямало там. Българите са оставили най-великият син на народа си сам в смъртта му.

Апостолът на свободата е познавал народа си. Знаел е и предателството и величието му. Знаел е, че има хора като поп Кръстю, но и хора като Ботев и Раковски. Знаел е, че народът трябва да повярва в себе си и в това, че може сам да се освободи. Най-вече от оковите в ума си. Защото това е свободата - мислите, душата ти, постъпките ти, да са свободни. Някои са външно свободни, но роби в ума си. А други, макар и във вериги, са свободни като птици в небето.

Много пъти съм си мислила, какво ли щеше да стане с България, ако Левски беше жив и беше завършил делото си да освободи България. Дали щеше да се превърне в политик и да води народа си, или като редица други поборници да бъде отречен от тези, които винаги изпълзяват нагоре. Дали щеше да свърши като Капитан Петко войвода, отричан и мачкан точно от тези, за които се е борил. Или като Стамболов щеше да се опита да лавира между Великите сили и накрая да стигне до терор. Няма отговор на въпроса. Неговото безсмъртие е точно в недовършеността. Защото България не обича героите си живи. Знам, много от вас са възмутени от тази моя мисъл, но това е реалността. Ако Левски беше тук, днес, сред нас, и се беше опитал да ни събуди за опасността, идваща от чуждите господари тук, колко от вас щяха да го разпнат и отрекат отново?

Апостолът на свободата е най-великият син на България! Дълбок поклон пред паметта му! И най-добрата почит е, да го пазим в сърцата си и да продължим делото му за свободна и независима България!

Елена Гунчева-Гривова

2 Коментара

Милена Върбанова

преди 1 година

А ако знаете колко много правнуци на храбри прадядовци, "които са крили Левски", са се навъдили напоследък! Чак и кандидат-президентът Герджиков се похвали с такъв заслужил прадядо! Ако храбрите прадядовци са били толкова много, чудя се защо пет века чакахме Русия да ни освободи! Благодаря, Елена! Хубав, правдив и трагичен текст!

Коментирай

Ангел - Бясната мечка

преди 1 година

'Хора като поп Кръстю...' Поп Кръстю не е бил предател, а изкупителна жертва! 150 години по-късно още не сме научили , да градим с тези наши камъни , вместо всеки път да ги хвърляме по някого(и това няма нищо общо с предателите или героите). 'Откак свят светува, все мазният отгоре плува'

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.