Скандал! Земунския клан си “купил” тукашното екосдружение “Балканка”, твърдят международни антитерористи

Димитър Куманов и хората трябвало да атакуват изграждането на сръбски мини в угода на наркотрафиканта Б. Ч.

https://svobodnoslovo.eu/biznes/skandal-zemunskiya-klan-si-kupil-tukashnoto-ekosdruzhenie-balkanka-tvardyat-mezhdunarodni-antiteroristi-2/137237 SvobodnoSlovo.eu
Скандал! Земунския клан си “купил” тукашното екосдружение “Балканка”, твърдят международни антитерористи

Димитър Куманов и хората трябвало да атакуват изграждането на сръбски мини в угода на наркотрафиканта Б. Ч.

Трансграничен скандал рискува да злепостави страната ни пред европейските си и презокеански партньори, издадоха ексклузивно източници от службите. Твърденията им са базирани на доклади, дошли от международни спецове по антитероризъм, наблюдаващи и наркотрафика.

 

Ако се доверим на чутото, външни за България разузнавания били прихванали контакт на македонски предприемачи от орбитата на сръбския наркотрафикант Б.Ч. (бел.ред.: който е един от създателите на Земунския клан), с активисти на тукашното еко сдружение “Балканка” с фронтмен Димитър Куманов.

Зад инициалите най-вероятно се крие зловещият главорез Бука Чуме, който още през 2018 г. се еманципира от партньорите си в престъпния синдикат и в опит “да си отреже опашката”, се насочва към легални бизнеси, свързани най-вече със земеделие, дърводобив и добив на метали.

 

По същото време в Босилеград е разкрита мина, собственост на британската компания „Минеко” и сръбската „Босил-Метал”. След началото на войната в Украйна, добивът на цветни метали се оказва ключов за продоволствената сигурност в световен мащаб, т.к. ценните изкопаеми участват в производството на множество високотехнологични продукти и не само.

Според анализът на експертите, наблюдаващи житие-битието на Чуме, той имал стремежи да сложи ръка върху апетитният добив, но срещал отпор от властите в родината си. За да не отегчаваме читателите с детайли, нямащи пряко отношение към темата на статията, ще споменем само, че сръбският бос впрегнал всички възможни връзки за да организира мащабна кампания, компрометираща производството. Главният му коз били тамошни и родни екосдружения, които да “бият тъпана”, че мината трови водите.

 

От момента, в който през 2024 г. станало ясно, че собствениците на „Минеко” и „Босил-Метал” планират разширяване на производствения капацитет и че са изпратили писмо до българското МОСВ с молба за съгласуване и обществено обсъждане, под негово давление са били активирани няколко родни “зелени” организации, начело със сдружение “Балканка”, представлявано от Димитър Куманов.

 

Веднага след изборите през юни т.г., риболовното НПО организира два протеста пред МОСВ с искане за оставка на служебния министър на екологията. Мотивите им учудващо съвпадат с бизнес стратегията на сръбския наркобос - да затвори

мините "Подвирови“ и "Горт“, да предизвика фалита им и в последствие - да сложи ръка върху тях.

 

Във впечатляващ синхрон, хората на Димитър Куманов вече близо месец тръбят по всевъзможни медии, че производственото разширение било предпоставка за замърсяване на р. Драговищица, която е трансгранична река и по думите им, неминуемо щяла да замърси и р. Струма, на която р. Драговищица е един от основните притоци в кюстендилския регион.

 

Доколко състоятелни са исканията им, предстои експертите да изяснят, но е факт, че МОСВ “клекна” и на този етап спря българския отговор към Сърбия.

 

По-важното в случая е, че това е вторият случай, когато тясно свързаното с ПП-ДБ рибарско НПО “Балканка” е засечено да изпълнява поръчки на външни за България субекти, с меко казано смущаваща репутация.

 

Преди 2 месеца наши източници потвърдиха, че ДАНС били засекли кореспонденция и финансови трансфери към Димитър Куманов и съратниците му, идващи от две гръцки и турски НПО-та, където членуват фирми-собственици на ВЕЦ-ове. Целта на меко казано необяснимите донорства, получавани от заподозрените най-вече на ръка, била за да саботират изграждане на нови водно-електрически мощности, под претекст, че съоръженията пречели на рибната популация в реките.

 

Саботажът се осъществявал по множество направления - жалби от сдружение “Балканка” срещу инвестиционните предложения, атака в съда, лобиране пред МОСВ и не на последно място - организиране на протести и живи вериги около ВЕЦ-овете или директно пред сградите на еко министерството и местните РИОСВ-та.

 

Целта на родните диверсанти била чуждите фирми (най-вече засечените гръцки и турски дружества), да получат енергийно превъзходство и като краен резултат - вместо производител и износител на зелен ток, България да се превърне във вносител и потребител. ВЕЦ-овете са възобновяеми източници на енергия, които освен ниската си цена и добра ефективност, са и гръбнакът на ВЕИ по целия свят.

 

Ако има нещо по-скандално от всички така описани твърдения, то е че по време на първия кабинет на “Продължаваме промяната”, било разпоредено на ДАНС да смачка проверката срещу “Барканка” за увреждане на националните интереси на страната в енергийната сигурност, а определени фигури в агенцията, инсталирани под давление на Кирил Петков, били  наложили вето над бъдещи разследвания срещу Димитър Куманов.

 

Дали след последните разкрития за топла връзка между “еколозите” и едни от най-зловещите балкански наркобосове, родното ФБР ще продължи да си прави пас, предстои да разберем.

Източник: crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.