148 години от обесването на Васил Левски

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/148-godini-ot-obesvaneto-na-vasil-levski/11389 SvobodnoSlovo.eu
148 години от обесването на Васил Левски

Навършват се 148 години от обесването на Апостола Васил Левски. Редица градове в страната ще почетат гибелта на Дякона. 

От Столична община съобщават, че думите на Левски "Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме" ще оживеят на билбордове на 21 места в София.

Във Велико Търново ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъде изпълнен военен ритуал по поднасяне на цветя на паметника на Апостола. Програмата ще се състои днес от 17,30 ч., като вицепремиерът и министър на отбраната ще произнесе слово.

В храм "Света Троица" в Казанлък от 10,00 ч. ще бъде отслужена панихида в памет на Левски, а след това ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност пред бюст-паметника в парковото пространство в ж.к."Васил Левски". В общинската библиотека се открива експозиция под мотото "Васил Левски - велик и безсмъртен".

Ботевград също ще отбележи 148-та годишнина, като организира церемония по връчване на цветя пред паметника на Дякона от 11,30 ч. В Стара Загора също ще бъде отслужена панихида.

Междувременно от 15 до 19 февруари Националният военноисторически музей организира онлайн игра. Във всеки от петте дни във Фейсбук профила на музея ще бъде публикуван въпрос с няколко възможни отговора, свързан с живота и делото на Апостола на свободата. Всеки може да даде своите отговори, като на лотариен принцип ще се избират петима от позналите верни отговори. Те ще получат едногодишен безплатен семеен достъп до експозициите на Националния военноисторически музей и неговите филиали - Парка музей "Владислав Варненчик", Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

Бургас ще отбележи гибелната дата на 19 февруари. От 11,30 ч. утре ще бъде отслужена заупокойна молитва в Морската градина в града.

Offnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.