18-годишно момче – сирак пред News24sofia.eu: Хвърлиха ме като куче на улицата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/18-godishno-momche-sirak-pred-news24sofiaeu-hvarliha-me-kato-kuche-na-ulicata/14825 SvobodnoSlovo.eu
18-годишно момче – сирак пред News24sofia.eu: Хвърлиха ме като куче на улицата

Цял живот съм по социални домове. Нямам семейство и близки, а сега ме изхвърлят като куче на улицата!

Така започва изповедта пред Информационна агенция News24sofia.eu на 18-годишния Йордан Димитров. Младото момче до днес е обитавал жилище на фондация „Рождество Христово“ в столичния квартал „Люлин 8“.

Казаха ми обаче да си взимам багажа и да изчезвам. Да ме няма и да си гледам живота, а обещаха скоро да ми кажат дали ще решат дали да остана. Благодарен съм, че са ми помогнали. Но става така, че запълвам бройка, взимат се пари, последната дупка на кавала съм и ме изхвърлят, като вече нямат нужда, споделя с болка Йордан.

Той е завършил само шести клас, но сега има желание да навакса, като завърши средно образование и си намери работа. Баща му е в чужбина, а майка му, с психични проблеми, не я е виждала от малък и не я познава. Има четири братя и сестри. Сестрите му Ани и Мария са при бащата. Другата му сестра Росица е в Елин Пелин в дом за сираци. Има и брат – Исус, който също израсъл по домове, но вече е извън България.

В дом за сираци в София бях за последно. Едно лято баща ми дойде с Исус да ме вземе за уикенда. Пиеше, тормозеше ме, биеше ме, държеше ни гладни. Той не е добре. Преди ми е насочвал пистолет в челото. Държа ни шест месеца и избягахме, продължава с житейската си драма Йордан.

В скандалния дом в столичния квартал „Надежда“ Йордан търпял жестоки побоища и унижение от преподаватели и персонала. Там преди години още през 2012 година избухна грандиозният СПИН скандал, при който приятелчета на Йордан от дома, заразени с коварната болест, се разхождат и до днес немили-недраги в центъра на София, където просят, дрогират се и могат да заразят невинни хора.

Ходя на църква вторник, четвъртък и неделя. Там се запознах с едно момче от „Надежда 3“, Петър се казва. Той ме приюти и вече си пренесох багажа в тях. Осигури ми покрив, храна, купи ми и неща от първа необходимост, без да иска нищо в замяна. Много добър човек е, има си годеница и негов личен живот. Иска да ми помогне да уча и работя, но наскоро и там напуснах защото поиска от мен секс и други неща, разказва 18-годишния младеж.

Той е категоричн, че иска да отстоява достойнството и да се бори за по-добър човек.

Хората са казали мачкай да те уважават. Търпял съм унижения досега, оттук нататък на лошото ще отвръщам с лошо, изповядва накрая Йордан.

Всеки който поиска да помогне на Йордан може да ни потърси на имейл адрес ни [email protected].

Репортер по темата: Тодор Стефанов

https://news24sofia.eu/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.