71 наркодилъри задържани в София от началото на годината – най-много от кв. „Надежда“

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/71-narkodilari-zadarzhani-v-sofiya-ot-nachaloto-na-godinata-nay-mnogo-ot-kv-nadezhda/14895 SvobodnoSlovo.eu
71 наркодилъри задържани в София от началото на годината – най-много от кв. „Надежда“

71 дилъри на дрога са задържали столичните полицаи от началото на годината, съобщават от пресцентъра на МВР след запитване от странна на Информационна агенция News24sofia.eu по закона за достъп до обществена информация.

Криминалистите от сектор „Наркотици“ при СДП са иззели и следните количества наркотици за първите пет месеца на тази година:

  • марихуана – 15,5 кг
  • амфетамин – 6,3 кг
  • кокаин – 270 грама
  • хероин – 200 грама
  • екстази – 606 таблетки

Освен специализирания сектор в Столична дирекция „Полиция“, към всяко РПУ в София има звено, работещо за предотвратяване на наркоразпространението в столицата.

Гражданите могат да съдействат на полицията с конкретни сигнали при гарантирана анонимност, уточняват от СДП.

Някои открояващи се случаи:

Поредният доставчик на дрога „по заявка на клиента“, бе задържан от служители на сектор „Наркотици“ в СДП при спецоперация на 10 юни в ж.к.“Сухата река“, съобщи преди време първо News24sofia.eu.

Момчето е само на 15 години и досега не е попадало в полицейските регистри.

От него са иззети 23 полиетиленови топчета с прахообразно вещество, за които експертизата установила, че е хероин. Непълнолетният куриер бил използван от двама опитни дилъри – 30-годишни, неведнъж залавяни с наркотици.

Те приемали заявки за доставяне на наркотици на така наречената „централа“ – мобилен телефонен номер за поръчки. Само седмица по-рано, единият от тях бе заловен на пл.“Гарибалди“ с четири дози хероин.

При последния случай му е наложено „задържане под стража“ за 72 часа. Установен е и друг куриер, работил за него – 29-годишен мъж, у когото при задържането му на 3 юни на бул.“Патриарх Евтимий“ криминалистите открили десет топчета със същия бял прах.

Сред заловените с хероин от началото на юни „рекордьор“ е 20-годишен младеж. При претърсване в жилището му в кв.“Хаджи Димитър“ са иззети 80 различни по големина опаковки с дрога и електронна везна с останал по нея бял прах. Последвал оглед на входната площадка, където над дървено табло била укрита полиетиленова топка с още 36 дози. Изследването в лабораторията на СДП доказало, че веществото е хероин с общо тегло 36 грама.

Съучастникът му – 22-годишен при арестуването му на бул.“Сливница“ успял да погълне 5 топчета със същия наркотик, които по-късно били иззети след направени му медицински манипулации в „Пирогов“.

Двамата са с мярка за неотклонение „парична гаранция“: 1500 лева за пшървия и 1000 лева за втория.

Голямо количество марихуана бе иззето при успешна полицейска операция в края на май, когато криминалистите от сектор „Наркотици“ в СДП задържаха 35-годишен мъж с прякор“Драго Бичето“, осъждан.

В обитавания от него апартамент в ж.к.“Сердика“ и таванско помещение към него бяха открити повече от 3,5 килограма амфетамин, 94 грама марихуана-холандски сорт, 47 таблетки екстази и две електронни везни.

Магистратите са му наложили постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Постоянен арест е определен и на 46-годишен мъж с прякор „Нини“, в чийто дом в кв.“Лозенец“ са открити много и различни видове наркотични вещества и лекарствени средства: 209 таблетки амфетамин, 157 ампули морфин, 75 таблетки „Субситол“, както и различни количества марихуана, „Лидол“, хероин и други.

От справката на News24sofia.eu показва, че най-голям брой задържани от полицията с наркотици са непълнолетни от кв. „Надежда“, а другата част от непълнолетните са от други части на София.

Репортер по темата: Тодор Стефанов

http://News24sofia.eu

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.