Адв. М. Екимджиев: Конституцията е спазарена в сглобката

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/adv-m-ekimdzhiev-konstituciyata-e-spazarena-v-sglobkata/123082 SvobodnoSlovo.eu
Адв. М. Екимджиев: Конституцията е спазарена в сглобката

"Конституцията е спазарена. Спазарен е нов, тежък компромис с първоначалния замисъл за сравнително сериозни и смислени реформи", заяви адвокатът и правозащитник Михаил Екимджиев пред БНР "Преди всички". По думите му, за да оцелее "тази нехигиенична и позорна сглобка, явно са готови на тежки компромиси спрямо първоначалния вариант".

"Отива се към отпадане на идеята за същинско разделяне на съдебните съвети на прокурорски и съдийски. Остава фигурата на главния прокурор, ще остане методическото ръководство и някак си ще бъде минимизиран надзорът за законност." "Прокуратурата има нужда от преучредяване", обобщи Екимджиев.

Според него главните прокурори безсрамно са търгували с прокуратурата в интерес на партии и в частни интереси, затова прокуратурата трябва да бъде подчинена на обществения интерес: "Вразумена, очовечена, европеизирана и в някаква степен накарана да работи в полза на хората."

"В Асоциацията на прокурорите са протежета, аватари на Гешев и Цацаров. Не може да се очаква от тях съдействие за реформа", коментира Екимджиев изказването на предходния събеседник - председателя на Асоциацията на прокурорите в България и окръжен прокурор на Плевен Валентин Николов.

"Тези хора не просто не са заинтересувани. Те са в зоната си на комфорт в това прокорупционно статукво", каза Екимджиев.

"Това, което касае прокуратурата, няма да се отрази толкова на самата прокуратура, колкото на всички български граждани", смята той относно промените в основния закон.

Част от текстовете предвиждат драстично орязване на правомощията на прокуратурата, посочи Николов и се противопостави, че българската прокуратура е като "съветска прокуратура".

"Фигурата се изпразва от съдържание – от определян като всесилен главен прокурор до прост администратор", коментира още окръжният прокурор на Плевен.

Друг съществен проблем според Валентин Николов е "поставянето на прокуратурата под пълен политически контрол", защото 6 от 10 члена на прокурорската колегия във ВСС ще се избират от парламента, а главният прокурор е член на съвета по право. Така остават само трима прокурори, които излъчва професионалната общност.

https://frognews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.