АЛЧНОСТ: Георги Гергов рекетира Пловдив с 432 000 лв. наем на година за… една нива

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/alchnost-georgi-gergov-reketira-plovdiv-s-432-000-lv-naem-na-godina-za-edna-niva/54864 SvobodnoSlovo.eu
АЛЧНОСТ: Георги Гергов рекетира Пловдив с 432 000 лв. наем на година за… една нива

Георги Гергов извива ръцете на община Пловдив с наем за разсадника. Червеният олигарх е увеличил в пъти рентата, който градът е длъжен да плаща, за да има къде ОП „Градини и паркове” да отглежда цветя, храсти и дървета за зелената система.

Това стана ясно при остър дебат между Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив” и зам.-кмета с ресор екология Анести Тимчев. Той даде пореден знак за обтегнатите отношение между директора на общинското предприятие Веселин Козарев с екипа на кмета Здравко Димитров, наскоро зарязал ГЕРБ.

Парасков съобщи, че Веселин Козарев, който е от „Съюз за Пловдив”, е отказал да подпише така предоставения от Гергов договор за наем с новите параметри. А те са наистина изключително сериозни- Георги Гергов иска Пловдив да му плаща по 432 хиляди лева на година, при все, че общината е съдружник в смесеното дружество „Пълдин Туринвест”, чиято собственост са 263-те декара бивш общински имот с предназначение „земеделска земя”. Нещо повече- Гергов настоява градът да му плаща 36 хиляди лева месечно само не за целия парцел, а само за 72 декара от него.

„Директорът на ОП „Градини и паркове“  Веселин Козарев от „Съюз за Пловдив“ отказва повече от една година да подпише договора с „Пълдин туринвест“, заради изключително високата цена, която е много надвишава наемите на свободния пазар. 

Първоначално наемът е 1000 лв. на година, но през 2017 г. е подписан договор с Гергов за нов наем, който скача на 10 000 лв. на месец. От пролетта на миналата година започва и сагата между Гергов, ОП „Градини и паркове“  и Община Пловдив”, обясни Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив” в пленарната зала на местния парламент. „Сега иска от нас да плащаме по 36 хиляди лева. Това е феноменална сума за една нива, при положение че общината дава под наем такива имоти за 12 лева на декар на година”, обясни Евелин Парасков.

Изказването му развърза езика на зам.-кмета Анести Тимчев, който в типичен стил в близо 10-минутна тирада разясни пред съветниците какво прави ОП „Градини и паркове” в Разсадника и колко е важен той за града.

„Там са произведени над 1 милион цветя и над 5 хиляди дръвчета. Там притежаваме 11 оранжерии и около 1000 квадратни метра стопански постройки. Представете си, че това бъде затворено. Можем да прехвърлим разсадника, но това може да стане минимум за една година, не веднага и механично. За това време не трябва да гледаме нито цветя, нито дръвчета. Не гледайте на тази сума от договора за наем като една огромна загуба, а като възможност градът ни да е по-красив и по-зелен. Иначе и в момента търсим нови терени за разсадник”, обясни Анести Тимчев пред съветниците.

Евелин Парасков отново взе думата и напомни на зам.-кмета, че Веселин Козарев още преди година е внесъл при него доклад с три конкретни предложения при релокация на Разсадника. Обяви, че е възможно докато трае процесът да се пусне обществена поръчка за купуване на цветя, като това няма да натовари бюджета особено.

„Другата възможност е това партньорство с Гергов да продължи по същия начин и ще се харчат много общински средства за наем в парцела на „Пълдин Туринвест”, допълни Парасков и поиска наемната цена да се запази на старите параметри. Той твърди, че от обявите за наем на земеделска земя в близост до Пловдив се вижда, че 20 дка четвърта категория  на Карловско шосе  се предлага за 15 000 лв. годишно.  Според тази тарифа на свободния пазар Община Пловдив би плащала за 80 дка 60 000 лв. наем на година,  а не огромната  сума от 432 000 лв. Нещо повече, община Пловдив притежава собствена земеделска земя, която не използва, а в същия момент плаща наем близо половин милион.

„Въпросният доклад е литературно съчинение на един директор на общинско предприятие”, отговори му на свой ред Анести Тимчев, размахвайки документа, изготвен от Козарев. По думите му, в доклада нямала никаква икономическа обосновка и план за действие, а само пожелания.  

Тонът между двамата в пленарната зала бе близък до скандала. След гласуването на временния бюджет страстите поутихнаха. А Анести Тимчев се спря на темата пред журналисти.

„По-добре да нося отговорност след себе си защо съм дал тези пари за наем, отколкото да оставям след себе си глупости и неподредени неща. Щом като Веселин Козарев е отказал да подпише договора, ще го подпиша аз. Защото утре г-н Козарев ще седне пред моята врата и ще каже „Шефе, ми да обявим обществена поръчка за цветя за 800 хиляди лева”, коментира зам.-кметът.

Относно тонът между двамата с Евелин Парасков и явното неразбирателство с Веселин Козарев, който му е подчинен, Тимчев коментира, че няма различия с директора на „Градини и паркове” и двамата с него имат общи цели.   

„Собственик”. Така след въпрос на Под тепето Анести Тимчев коментира искането на Георги Гергов за няколкократно завишаване на наема, който общината плаща за ползване на Разсадника за нуждите на „Градини и паркове”.

„Не можем да затворим Разсадника в момента и механично да го преместим някъде. Вчера сме обиколили над 11 земеделски земи. Предстоят още. Това обаче не може да стане изведнъж”, каза още Анести Тимчев.

На казуса се спря и кметът Здравко Димитров след питане на Под тепето дали Георги Гергов не извива ръцете на собствениците си съдружници в „Пълдин Туринвест” за терен, който е бил общинска собственост, но е в дружеството след апорт.

„Ами г-н Гергов… ние гласувахме „Против” акциите на панаира. Мислите ли, че ще е добронамерен към нас?”, попита Здравко Димитров. „Не казвам, че това е вендета…”, допълни в отговор на собствения си въпрос Димитров. И предложи да пробваме дали Георги Гергов няма да подари на общината Разсадника.

„Все още не съм запознат с решението за панаира. Ако не е изгодно за общината, ще бъде обжалвано”, добави по другата гореща тема във взаимоотношенията между общината и Георги Гергов кметът Здравко Димитров – Зико.

narod.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.