Алчността ще затрие България

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/alchnostta-shte-zatrie-balgariya/25716 SvobodnoSlovo.eu
Алчността ще затрие България

В тази държава човек вече всичко може да очаква, но да се посегне на възрожденска Копривщица заради лакомия дирник на местен дерибей, май идва в повече. В Общинския съвет, при това с пряка намеса на дерибея, се събрало мнозинство, което гласувало да се премахне статутът на историко-архитектурен резерват на емблематичното селище! И главният архитект на града Георгиев бил "за"! Та да можел "инвеститорът" - някой си Йовков, изгонен дори от ГЕРБ заради незаконна сеч, да застрои с високи сгради, бетон и ски писти (!) и това прелестно кътче на България, мило за сърцето на всеки българин. А Йовков си бил имал и "собствен парк" (реституция) и не ще да чуе да го даде за зелена площ отново. Всичко щяло да стане с промяна в проекта за устройствен план на Копривщица - през МРРБ. Само кметът Герданов, горкият (и той от ГЕРБ), бил против, ама го нямало, когато в общината дерибействал Йовков, и когато вземали решението.

По-голям идиотизъм е трудно човек да си представи. Защото освен мощни далавери с всякакви лобита и плащане на джоб за строителство върху защитени територии (примерът на погубения Несебър не им ли стига?), в "тази държава" има и Закон за културното наследство. Вярно, когато той се правеше, статутът на този тип резервати не бе уреден изрично, разбира се - неслучайно. И от 2009 г. няма историко-архитектурни резервати. Те, лобитата и подкупите, не са от вчера. Но все пак, Копривщица по закон е групова културна ценност, а за опазването на такива защитени обекти има задължителни правила - и за застрояване, и за употреба, и за опазване, включително за устройствените планове. А ако частен терен попада в паметника, собственикът се обезщетява със замяна с друг имот. Така че ни местният дерибей, ни главният архитект, ни 7-те общински съветници, гласували безобразието, не могат нищичко да направят през МРРБ без Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН).

Някой брутално си е напазарувал "правото" да обезобрази Копривщица, но няма да му мине номерът. Ще бъде линчуван навръх мостчето на първата априлска пушка, заедно с цялата "паплач от деятели и родолюбци", налазили Копривщица, както казва Захарий Стоянов.

Алчността ще затрие България, да знаете

Велиана Христова

Резултат с изображение за Копривщица

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.