АМА МНОГО ЛИ СЕ ГОРДЕЕТЕ, ЧЕ СТЕ ЕВРОПЕЙЦИ?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ama-mnogo-li-se-gordeete-che-ste-evropeyci/44207 SvobodnoSlovo.eu
АМА МНОГО ЛИ СЕ ГОРДЕЕТЕ, ЧЕ СТЕ ЕВРОПЕЙЦИ?

 

Мантрата "България трябва да е европейска държава" е нещо като свещена крава. Дори някой да подложи на съмнение това, то той бива заклеймяван най-често като русофил, путинист, болшевик и т.н. Та, да погледнем, българи - европейци, какво е положението:

Голяма част българи ходят на пазар в Турция, защото там почти всичко е доста по-евтино от европейска България. Дори по-лошо - ходят в Турция, за да си купят ЛИПСВАЩИ в европейска България животоспасяващи лекарства и то на цени, понякога в пъти по-ниски от тези в българските аптеки.

В голяма част от азиатските и африкански държави заплатите и пенсиите са по-високи от българските и позволяват на местните аборигени да живеят много по-достойно отколкото българските аборигени. 

В голяма част от държавите извън ЕС никой не ви кара да ядете червеи и хлебарки, освен ако не ги харесвате, разбира се, но това е свободен избор. Никой не ви кара да си избиете животните, за да ядете замразено американско месо. Никой не ви брои прасетата и кокошките в двора и не ви пробутва стоки със състав, който не става за консумация. В голяма част от държавите извън ЕС въздухът и водата са доста по-чисто, отколкото в България.

Голяма ни е гордост, че сме членове на ЕС. Свободно пътуване на хора означава в повечето случаи свободно да можеш да напуснеш България и да ходиш да сменяш памперси на гъркини и немци, защото за това ще ти плащат повече пари, отколкото в България за дипломата ти за учител или инженер. Свободата в ЕС дава възможност да работиш там, за да пращаш пари на близките си в България, за да могат да живеят нормално. Впрочем, в Индонезия, Малайзия и Филипините има същата практика, направо европейски държави са в това отношение. 

В голяма част от извъневропейските държави правосъдието е на доста по-високо ниво и по-бързо от българското. Само в дебрите на Африка се чува да има случаи, когато мафията си назначава прокурори и съдии. В европейска България е доста по-вероятно да получиш призовка от ЧСИ или бой, отколкото да получиш справедливост в съда /освен ако не си богат, влиятелен или не си платиш/.

В европейска България в касички на обществени места събират левчета за дарение за операции и лечение на български деца. Които принципно имат здравни осигуровки, но държавата предпочита да изпраща пари на Украйна, отколкото да ги влага в лечението на български деца.

В европейска България пенсионерите живеят като скотове, нищо, че са работили по 40 години. Тях ги карат да се чувстват виновни, че са живи и че "оплюскват бюджета". За да се избегне това лошо нещо, възрастта за пенсионеране се увеличава до нас...не.

По българските села и градове разрушението е като в страни с току-що отминала тежка война или природно бедствие. Мизерията, беднотията, мръсотията биха отвратили дори момбайски клошар. Европейска работа! 

Предлагам всеки българин, който много се гордее, че сме членове на ЕС, да посети Столипиново, централната му част. Ако излезе жив, със сигурност ще си преосмисли приоритетите в живота и житейската позиция. 

Затова много моля тези от жълтите павета и издържащите се от грантове, да понамалят малко блясъка в очите и пяната на устата, когато ми говорят за ЕС....

Елена Гунчева-Гривова

14 Коментара

Добре казано

преди 1 година

Ама на див народ акъл не се набива. Х€* се набива. И да кажа още нещо. Българския дебил това заслужава.

Коментирай

Пост съветски демократ

преди 1 година

Вярвайте ли си сами на глупостите, или са насочени само към "материала"? "Българската соцносталгия е просъветска. С постепенното отслабване на паметта за близкото минало и с отпадането на антикомунизма от политическите идеологии на прехода, тя завладя общественото съзнание у нас в стряскащи мащаби (държим първенството сред бившите соцстрани). Крепи се върху измамното чувство, че преди сме имали по-голяма сигурност, което идваше от това, че хората нямаха грижа за политиката на страната си, тя не зависеше от техния глас, а от Съветския съюз. Соцносталгията е носталгия по режим, при който получаваш колективна сигурност срещу отказ от индивидуални права. На много хора тази сделка и до днес им се струва изгодна, защото те реално не се нуждаят от такива права, стигат им битовите радости, шуробаджанашката солидарност и спектакъла на публичните скандали. "

Коментирай

Столипин

преди 1 година

Мръсотия та в "Столипиново" е евразийска, по-точно индо-афганско-ирано-турска и няма нищо общо с Европа, а с нашето наследство. И по-скоро няма да излезеш жив от Люлин, отколкото от "Столипиново"

Коментирай

Атила

преди 1 година

Много глупости, нула сравнителни анализи и доказателства. Аритметиката е проста: Стандартът на живот е най-нисък в държавите с най-висок евро скептицизъм. Беззаконието и корупцията са характерни черти на пост съветските олигархо-мафиотски "демокрации". В Словения защо мръсотията не е мумбайска или столипиновска? Защо въздухът и водата им са чисти? В Германия американско месо ли ядат? В Гърция ли е ниско качеството на храната? Или там, където е измислено името Европа, не е Европа? В Норвегия ли е мръсен въздухът? Не виждам какво лошо има да се иде в Турция на пазар, въпреки, че предпочитам Австрия, Хърватия, Германия за пазаруване. Ха отскочете преди евро интеграцията ни, макар и с уродлива демокрация, до съседна държава на пазар за 1 ден. Гьобелс има много да учи от автора на статията. Годината Едв започва, а приза "демагог на годината" е заслужен!

Коментирай

Читател

преди 1 година

Абе "журналист" ти си такъв корлото аз космонавт. Защо наричаш другите народи "аборигени"? Не че съм турчин или от Африка. Но отношението ти към другите показва че е по-добре да хванеш мотиката!

Коментирай

тука много МЪРЗЕЛИВЦИ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ

преди 1 година

ИЗПЪЛЗЯХА ДА ХВАЛЯТ "запада"!!!СОЦА НЕ УСПЯ ,ЗАЩОТО ИМАШЕ "желязна завеса" ПЪРВО и ВТОРО много ТАРИКАТИ,МЪРЗЕЛИВИ НЕКАДЪРНИЦИ(ПАРАЗИТИ) ЖИВЕЕХА ВЪРХУ гърба на ОТРУДЕНИТЕ РАБОТНИЧЕСКИ "маси"!!!ТОВА СА БИЛИ СЕГАШНИТЕ "реститутки",КОИТО ОГРАБИХА ВСИЧКО ХУБАВО ОТ ОНОВА ВРЕМЕ!!!А ТО НЕ БЕШЕ МАЛКО!!!

Коментирай

Иво

преди 1 година

Статия написана от Русофил !

Коментирай

Иво

преди 1 година

Тотално сбъркана статия! Про руски настроен автор,решил да напише нещо ...

Коментирай

ЛюлюКафиров

преди 1 година

Гунчева,Гунчева,куха си,като градинска лейка.Колкото и да славиш Русия,нещата там са същите,каквито са и тук.И там имат същите богати олигарси,а хората са бедни въшки.Щом толкова ви е криво в ЕС,защо не заминете дружно за Москва,Пекин или направо при РокетМен?Цял живот лаете,но тя България сама няма да се оправи.В кочина я превърнаха соц.носталгиците и предателите русофили.Цял живот се продавате за рубли,а искате България да върви.Докато вие взимате рубли България си потъва.

Коментирай

До Люлю и Иво

преди 1 година

Да говориш истината не значи , че си русофил, а и няма нищо лошо да си такъв. А вие какви сте плюещи русофоби, на които все някой им пречи. Какъв "прекрасен" начин на изразяване притежавате.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.