Ами, София всъщност е един хубав град

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ami-sofiya-vsashtnost-e-edin-hubav-grad/116656 SvobodnoSlovo.eu
Ами, София всъщност е един хубав град

В деня на София ми се ще да кажа нещо, чието изричане като че ли е форма на ерес в едно общество, в което оплакването и хуленето са се превърнали в култура. 

Ами, София всъщност е един хубав град. 

Генерално. Да, с множество проблеми, особено на микро ниво, но и с редица качества, които усещам, че средностатистическият софиянец, който не е живял другаде пропуска. "Тук е кочина, кога ще станем като в Европа, като на Запад!" 

Израснах между България, Полша и Австрия по семейни причини. Следвах си бакалавъра в Англия и магистратурата в Белгия, сменяйки общо 3 града в тези държави, включително уж "столицата на Европа" - Брюксел. 

Не знаете какво е градът ви да не е толкова зелен. Да ги няма симпатичните, стари, окаяни улички в центъра. Трафикът да е като този на бул. България в час пик, ама 24/7. Централните места на града да са буквално превзети от хора от Африка и Близкия Изток. Да има атентати. На най-хубавите площадчета и покрай най-старите катедрали да е зона само за дилъри, клошари и онази прослойка, която политкоректно наричат "младежи" ("youths"). Наркоманията да е нещо публично, а в грозното и мръсно метро да се чувствате като в Бангладеш. 

Да я няма Витоша на хоризонта. 

За много неща съжалявам в живота си, но за това, че преди 8 години избрах да оставя Брюксел и да се върна в София не съм съжалил и за 1 ден. Градът ни ще пребъде и - дори да сте скептични към написаното от мен сега аз ви уверявам, ще видите, че ще остане един от онези оазиси на нормалността, на красива, стара ,бяла Европа, която си отива.

Кристиан Щкварек

5 Коментара

Николай Стоев

преди 8 месеца

Грозното и лошото на София е това, че от 1879 година когато е избрана за столица на България до сега, тя живее и съществува като град ПАРАЗИТ. Тук се е събрал 80 % от човешки БОКЛУК на страната и продължава да се увеличава всеки ден. В София от 144 години живеят най-големите политически Проститутки, най-много Безделници, най-много Крадци и всякакви Престъпници и най-много Тарикати. В България вече няма хора които да работя и да хранят тази Сган.

Коментирай

Млечин

преди 8 месеца

Живял съм осем години в Боксбург-Бенони,Йоханесбург.Нашенците си нямат представа какви са истинските бандити.В София престъпниците са като ангели небесни.Познавам гърци и шотландци,които хвалят непрекъснато София и страната ни.

Коментирай

Тина

преди 8 месеца

Браво, Шкварек!

Коментирай

Михайлов

преди 8 месеца

От това момче Кристиан може да излезе нещо добро.

Коментирай

Милена Върбанова

преди 7 месеца

Г-н Николай Стоев е прав. София стана сборище на шушумиги и плазмодии. Селяндури, които си въобразяват, че от жълтите павета са прихванали благороднически титли. Писала съм за това в статията си "Защо София не може да излъчи ...". Населението на София, такова, каквото е днес, е вредно за България. На нашата страна не й е нужен двумилионен мегаполис - тумор. Една трета от българите, куцо и кьораво, се е набутала в него. Анализът на Шкварек е повърхностен. Европейските столици - в днешна "толерантна Европа" - наистина са кошмарни, но това не прави София по-приемлива за достоен живот. Столица на България трябва да бъде средноголям град ( според българските мащаби ), с будно, културно, предприемчиво население, а не една огромна, заспала канцелария, която само иска да плюска, без да създава блага.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.