АНЖЕЛА ДИМЧЕВА ОТ ГЕРБ:НЕ МОЖЕ ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА, ДА ЖИВЕЕ В СОФИЯ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/anzhela-dimcheva-ot-gerbne-mozhe-vseki-koyto-iska-da-zhivee-v-sofiya/9749 SvobodnoSlovo.eu
АНЖЕЛА ДИМЧЕВА ОТ ГЕРБ:НЕ МОЖЕ ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА, ДА ЖИВЕЕ В СОФИЯ

Напрежението сред родителите продължава да ескалира след първото класиране за детски градини и ясли, при което над 10 хиляди деца останаха без място.

Мненията се поляризираха допълнително от изказване на писател от листите на ГЕРБ, че столицата е пренаселена заради хора от провинцията.

За втора поредна година детето на Емилия Тодорова не е класирано в ясла. Тя е категорична - опитите това да се случи стават все по-трудни, дори невъзможни.

"Още една година вкъщи - мъжът ми да работи двойно и тройно повече или частна ясла и аз да работя двойно и тройно. Частната ясла е от 500, 600 нагоре до 1000 лв. стига, но и там места няма, цената е на една минимална заплата и отгоре", каза тя.

И докато хиляди родители като Емилия в столицата търсят вариант кой да гледа децата им, писателят Анжела Димчева, която беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните избори, нажежени мненията в социалните мрежи.

На въпроса как със заплата от 1000 лв. се плаща частна детска градина тя отговори:

"Ако аз съм в общинския съвет ще предложа една минимална заплата на родител чието дете не е класирано, това е достатъчно".

Според нея причината за големия брой некласирани деца е пренаселването на София.

"Това беше грешка на Жельо Желев - да разреши без никакви критерии София да се заселва от провинцията. Кажете ми в коя държава в света и Европа общината се грижи за всички деца и ги настанява в детски градини, няма такова нещо", смята Димчева.

И е категорична отговорността е на всеки гражданин.

"Аз съм си гледала моите две деца с разлика 6 години вкъщи, не са ходили на детска градина. Ако аз бях родена в Свищов щях да си стоя в Свищов и да развивам местната икономика. Пустеят детските градини в страната. Ако трябва няма да работят тук хората, ще им се осигури работа", добави Димчева.

"Никой не може да каже на кой да дойде в София, причината е, че тук има работа, за съжаление или за радост нямат друга алтернатива в родните си места, никой не е тръгнал от хубаво. С какво тези хора там да си гледат децата, с какво да се издържат и да се хранят като предприятия и всичко се затри, изкупи, продаде на безценица", каза Емилия Тодорова.

Анжела Димчева стои зад думите си и не смята, че трябва да се извини на някого независимо от заплахите, които е получила.

"Докато не се въведе критерий за уседналост в София, не може всеки който реши да работи да идва тук, трябва критерий за ценз и постижения", категорична е тя.

И дори предлага решение на проблема:

"Аз предлагам да се направи промяна в закона и да се осигури финансиране от държавата за децата, които не могат да влязат, а не да се използва език на омразата".

"Смятам, че като данъкоплатец ми се полага този шанс  - детето ми да бъде разиграно на тото, да видя какъв късмет има и ако случайно бъде прието, отивам да пускам фиш за спортния тотализатор, може да се случи чудо", каза още Тодорова.

И докато Емилия се надява на чудо, вярва, че не е важно къде си роден, а с какво можеш да допринесеш за развитието на града, в който живееш.

https://www.bgonair.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.