БДЖ пере седалките веднъж годишно

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bdzh-pere-sedalkite-vednazh-godishno/127150 SvobodnoSlovo.eu
БДЖ пере седалките веднъж годишно

С петна, лекета, "цяло меню" върху тях - вече е ясно защо седалките на българските влакове са в ужасно състояние. Освен че хората не поддържат, другата причина е, че БДЖ ги пере едва веднъж годишно.

Графикът и методите на почистване са разяснени от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред депутата от Русе Иван Белчев (ПП-ДБ) в рамките на писмения парламентарен контрол. Народният представител пита защо из региона му се пътува в мизерни условия. Министърът признава, че въпреки усилията и уважението към хигиената, голяма част от положението, не само по дестинацията на депутата, си е доста неприятно. И разяснява цялостната технология: пране на седалки - веднъж годишно, по график; спални и кушет вагони - пълно основно почистване в основния пункт преди заминаване и ежедневно преди връщане; пълно основно на другите вагони - веднъж на месец; външно почистване (машинно, ръчно) - на седмица; вътрешно - ежедневно, тоест на 24 часа, в начална гара, съобразно движението на влака. 

Липсва разяснение какво точно означава най-масовото почистване - "ежедневното". Вероятно се има предвид помитане и изхвърляне на отпадъци. За сметка на това Гвоздейков подчертава, че всички мерки са съобразени с европейските правила, като бдително се следи за длъжностни лица, нарушаващи стандартите. Министърът съобщава още, че е обявена обществена поръчка за ремонт на 113 вагона, 5 спални и 5 кушета. Процедура има и за купуване на спално бельо, възглавници, екстрактори за почистване и пране.

УСЕЩАНЕ ЗА...

Георги Гвоздейков: "Факт е, че към настоящия момент, поради възрастта си, седалките в част от вагоните все още са със захабени и износени тапицерии, което създава усещането, че нивото на поддържаната чистота е занижено".

Иван Белчев: "Впечатленията ми от нощния влак Силистра - София и кушет вагоните не са по-добри - мръсни възглавници, купета с по 6 легла, скъсани спални комплекти, мазни петна по пердетата, прах и мръсотия".

ОПТИМИЗЪМ

Все пак в казуса има и хубави моменти. Налице е депутат, който пътува с влак, при това в кушет от 6 души. А и добре, че седалките все пак се перат - защото изглеждат като да не се перат.

segabg.com

4 Коментара

Пепи

преди 2 месеца

Винаги съм пътувала с влак на по дългите разстояния, мога да направя сравнение, защото и в двата периода, преди 10.11.1989 и след това имам поглед За съжаление сега нещата са още по западнали и мръсни, страхотна мръсотия, а аз не съм глезла, но ходене до тоалетната е изпитание. Думите не ми стигат.

Коментирай

Посетител

преди 2 месеца

Едно време на големите и на началните/крайни гари имаше т. нар. миячки (специализирани коловози), оборудвани с вода и влаковете са се карали там и са били измивани обстойно с препарати. Сега, няколко жени, едни с четки, другите със стирки и се прелита през вагоните... Колкото - толкова.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.