БГ журналистка от Хърватска: Да си кажем истината – приехме еврото и цените скочиха двойно

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bg-zhurnalistka-ot-harvatska-da-si-kazhem-istinata-priehme-evroto-i-cenite-skochiha-dvoyno/131859 SvobodnoSlovo.eu
БГ журналистка от Хърватска: Да си кажем истината – приехме еврото и цените скочиха двойно

Цените се повишиха двойно, след като Хърватия прие еврото. Това коментира пред „Фокус“ журналистът Диана Гласнова, която живее в Хърватия и е главен редактор на излизащото в Загреб на български и харватски език списание „Родна реч“.

„Истината е тази, че една година след въвеждането на еврото, цените са горе-долу двойно по-големи. Така че аз не знам какво бих казала, за да утешавам хората, които живеят в България или не. Това е положението.

Сега особено стана голям проблем с повишаването на цените с настъпването на пролетта, което беше оправдано заради това, че идва туристическият сезон.

И сега хората повишават цените за това, че като дойдат чужденците, едва ли не да не им е много евтино, пък ние да можем да спечелим. Което е нож с две остриета, тъй като много от тези туристи, като видят какви са цените, ще предпочетат Гърция или Турция, например.

Мога само за пример – хърватите имат традиция в пиенето на кафе, което се пие поне 1 час, кафетата са пълни с хора и т.н. Едно кафе беше около 1 евро, когато още бяха хърватските куни. В момента е 1,60 евро, на места до 2 евро“, сподели Гласнова.

Тя обясни, че в началото правителството е взимало мерки и е изпращало различни контролни органи да следят ситуацията: „При обръщането на курса закръглят към по-голямата цена, примерно вместо към 2,54 да бъде 2,60. Вие ще кажете, ама това е нищо, 6 цента, 6 цента тук, 6 цента там, хората го усетиха.

Между другото, истината е следната – в момента, в който вие влезете в Еврозоната, вашата държавна банка, Народна банка или както и да се нарича, няма контрол над парите на държавата. Контрол има Брюксел и това е истината, която трябва да се знае.

Имаше много хора, които бяха против въвеждането на еврото и искаха да се проведе референдум, на което беше отговорено от Конституционния съд, че такъв референдум не може да има, тъй като Хърватия е приела всички правила на играта, които налага Брюксел, още с влизането в ЕС през 2013 година. Хърватия влезна сравнително късно, защото беше изнудвана по различни политически причини“, обърна внимание Диана Гласнова.

На въпрос как еврото се отрази на заплатите на хората и дали те също са се повишили така, както цените, тя отговори: „Зависи за кого работите. Примерно, това за което Андрей Пленкович внимаваше много и това е умен ход от негова страна, но той е стар администратор, има опит в тези неща. Той през тази 1 година първо промени коефициента на заплатите на държавните служители, след което държавните служители получиха еднократна помощ, примерно за изравняване на инфлацията, след което повиши и заплатите. Представяте си, има горе-долу около 200 и нещо хиляди държавни служители в цялата държава, това са 200 и нещо хиляди избиратели, които ще гласуват не за друг, а за Пленкович. Друг е въпросът частните фирми дали могат да следят това увеличаване на заплатите, тъй като те имат много големи давания във връзка със здравното осигуряване, във връзка с пенсионното осигуряване, и т.н. и т.н. Затова пък частните фирми са принудени да повишават цените. Тоест, ние можем в този кръг да се въртим много дълго“, отбеляза още журналистът.

Източник: narod.bg

4 Коментара

Геле

преди 1 месец

Същото стана и в Италия, бях година преди да въведат еврото и още доста след това, дори и по зле от описаното.. По стара Българо- Циганска традиция тук ще е още по-зле. То и сега се усеща кОра, но после няма вадене, само вазелин и то за който има

Коментирай

Веро Ама Италяно

преди 1 месец

Ако жабарските продукти, като л..аца, б..ила, ч..ио и т.н. в родината са на поне/ударението е на поне, щото има и в пъти/ двойна цена от тази на ботуша, какво ли ще стане с отпадането на левчето? Да му мисли мистър тва е мое, ако не ти харесва ... ще стане не 200, а 2х200 оки : )

Коментирай

Шемет

преди 1 месец

Пий си капсулата и сънувай под юрганя, или си някоя незадофлорирана алена капа!?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.