Бимбалов: Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bimbalov-nie-sme-butaforiya-na-darzhava-butaforiya-na-demokraciya/136115 SvobodnoSlovo.eu
Бимбалов: Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация

Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем. Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация. Българите сме като подритван куфар.

Това мнение изказа пред БНР писателят Радослав Бимбалов.

"Те ще направят правителство, то е ясно. То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би премиерът ще бъде образно изваден от редиците на ГЕРБ. Но всъщност това ще е правителство, което се реди от хората зад Пеевски и тези хора са мутри, не са други. Тези мутри са свързани с огромните руски потоци в България, икономически, всякакви. Това е истината. Дали ще си сложат на ревера "Ние сме програмно управление", "Това е национално спасение"… Ще си добавят една игла ИТН, която си захранват именно за такъв момент – това правителство ще се случи", коментира той.

В същия момент Кирил Петков показа сериозна неадекватност, смята писателят. Според него самонадеяността и арогантността на ПП-ДБ е основната грешка.

"Опасявам се, че тези, които би трябвало да скочат смело, когато трябваше, не го направиха. Сега имат много кратък прозорец, в който трябва да се ориентират. Опасявам се, че мнозина от тях ще останат извън борда в този момент", прогнозира той.

Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация, категоричен е Радослав Бимбалов, като обясни:

"Сатирата е някакъв опит да погледнем с известна доза ирония на това, което се случва, но много често тази ирония води болка повече отколкото усмивки по лицата ни. В конкретния случай е така. За мен това, което се случва, не просто сега на изборите, а това, което се случва в последните десетилетия в държавата ни, е притеснителна имитация на държавност, имитация на правосъдие, имитация на здравеопазване, имитация на образование, което е най-страшното. Този "Исторически парк", който в момента се превърна в някакъв символ, за съжаление, на много българи за нова надежда, а на останалите българи – символ на измама, грозни схеми и популизъм, този символ "Исторически парк" всъщност е символ на България за мен. Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация. Това не е много смешно вече".

В предаването "Неделя 150" писателят нарече "Исторически парк" "Дисниленд". По думите му това е атракционен парк, забавление, начин да се печели от интереса на хората към миналото:

"Присъствието на подобни атракциони навсякъде е логично. Концентрирането ни в момента върху него по скоро измества по-големия казус, по-големия проблем – забравяме за "Осемте джуджета", за това, че се оказа, че цялата ни правосъдна система е проядена отвътре и главният прокурор е очевидно част от някакви престъпни схеми – сегашният, предишният също. Трябваше да убият един – двама души, за да се замислим какво представлява правосъдната ни система. Мисля си, че забравяме най-важните теми, а те са тези, а не "Исторически парк" доколко е стойностен и смислен, нека си го има".

По думите му носталгията е нещо опасно, когато тя бъде използвана от популисти, които действат по нечия поръчка:

"Насаждат ни една носталгия по минало, в голямата си част което дори не е много автентично, не само за да избягаме от сегашната реалност, а за да изместят някак хода на мислите и отношението ни към света, който ни обгражда. Най-опасното нещо всъщност е, че се прокрадва, тя даже се институционализира, тази идея, че българите са уморени от демокрацията. Не просто са уморени от избори, не просто са уморени от това да управляват по някакъв начин демократичния процес, а от демокрацията като цяло".

Румен Радев е един от хората, които превърна това в съвсем нормален наратив, подчерта Радослав Бимбалов. По думите му президентът е въвел нещо любопитно:

"Вече говорим срещу партиите – партиите са виновни, не просто политическата система. Идеята е, че ние започваме постепенно да приемаме факта, че нямаме нужда от партии и подобен вид управление, а имаме нужда от твърдо управление на човек, който се приема, че ще взема решенията еднолично. Това се налага като модел. За мое огромно опасение, този модел не идва съвсем случайно, а идва много целенасочено от цялата хибридна война, която новата Руска империя поведе 10 години преди да атакува физически Украйна".

Притеснението на писателя е, че големи части от обществото биха приели този модел.

"Винаги съм се смущавал от това усещане на българите за куфар. Ние сме куфар, който все бива или подритван, или зарязван, или забравян, или краден, или препълван с нещо. Това усещане за куфар е много страшно. Това е липса на инициативност, която беше целенасочено изкоренена по време на комунистическия режим. Все някой трябва накъде да ни мъкне, някъде да ни носи, някой да дойде да ни оправи".

https://fakti.bg/

21 Коментара

#идиоти вън

1 month before

И кой ни докара до това състояние бе умник?!?!?!? Убеден съм, че не се смяташ за виновен, а други са виновни!!! ,,Няма по-големи врагове на собствения си народ от възпитаната от колонизаторите интелигенция"-Джавахарлал Неру

Коментирай

То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно ...

1 month before

Не разбрах, Бимбалов, за сегашното правителство ли говориш или за предишното ... Щото предишното и то май беше експертно, начело с Експерта Денков и Експерта Ристьо, да не говорим за Феномена ... :)

Коментирай

Тези мутри са свързани с огромните руски потоци в България, икономически, всякакви ...

1 month before

Е-е-е, да ти имам дилъра, бе, Бимбалов ... Кажи какво използваш ... Смъркаш ли го или анално го потребяваш ... :)

Коментирай

Тези мутри са свързани с огромните руски потоци в България ...

1 month before

За мен "тези мутри са свързани с огромните ЕВРОПЕЙСКИ потоци в България ... Финансови, икономически, всякакви" ....

Коментирай

Жоро

1 month before

Загрижил се тоя соросоиден хемороид за държавата.Абе долнопробно бутафорно демократче ,изроди като теб ни докараха до сегашното бутафорно състояние.

Коментирай

Жоро

1 month before

Загрижил се тоя соросоиден хемороид за държавата.Абе долнопробно бутафорно демократче ,изроди като теб ни докараха до сегашното бутафорно състояние.

Коментирай

Жоро

1 month before

Загрижил се тоя соросоиден хемороид за държавата.Абе долнопробно бутафорно демократче ,изроди като теб ни докараха до сегашното бутафорно състояние.

Коментирай

Това, което започна през 2007 г., когато ни насилиха за ЕС ...

1 month before

"Това, което се случва в последните десетилетия в държавата ни, е притеснителна имитация на държавност, имитация на правосъдие, имитация на здравеопазване, имитация на образование... " [...] Тук съм напълно съгласен ... Само да не се правиш на приятно разсеян за това, кой Съюз и чие Управление ни го започна ...

Коментирай

[...] и главният прокурор е очевидно част от някакви престъпни схеми – сегашният, предишният също ...

1 month before

Ми, нали експертът Ристьо и експертката НаТка я проведоха тая реформа в съдебната система ... Да не говорим за онова недоразумение с козята брадичка, дори не му помня името ... Сега що ревеш .. ???

Коментирай

Вече говорим срещу партиите – партиите са виновни ...

1 month before

Ми, то това лошо ли е, бе, пъпеш ??? Ти сам си го казал - "Идеята е, че ние започваме постепенно да приемаме факта, че нямаме нужда от партии и подобен вид управление, а имаме нужда от твърдо управление на човек, който се приема, че ще взема решенията еднолично" ... Значи започваме да узряваме като общество ...

Коментирай

Винаги съм се смущавал от това усещане на българите за куфар ...

1 month before

"Все някой трябва накъде да ни мъкне, някъде да ни носи, някой да дойде да ни оправи" ... И как точно тази представа се връзва с предишния параграф, в който ревеш, че българите "започваме постепенно да приемаме факта, че нямаме нужда от партии и подобен вид управление ... " Хайде, малко да си изчистиш вътрешните противоречия в това, което си нахвърлил ... Става ли, друже ... ???

Коментирай

Генчо Гунчев

1 month before

"Демокрацията" си е супер! "Представителната демокрация" е все още нещо добро. Но, осъществена чрез "политически проекти" е урод, който трябва да се закрие!

Коментирай

Пирон

1 month before

Ее..е господин авторе, въобразяваш си само че еврогейските господари ще те забележат като тък таме лаеш срещу Русия. Тя, Русията е виновна ....за обезлюдените села, за престъпността, за това че държава и съд са слепи даже за касапниците по пътищата....Жалък червей!

Коментирай

Стефан

1 month before

В края на писанката избива нотка евроатлантизъм! Да започне с това ,че да не си губим времето да четем...

Коментирай

Глас от народо

1 month before

И интелигенцията ни е бутафорна.

Коментирай

Глас от народо

1 month before

И ние еврогейтаците сме бутафорни.

Коментирай

Прик

1 month before

Бимбалов, приличаш ми на Плевнелиев! Т.е. не може да се разбере какво си ял, та така да говориш. Как така парични потоци от изток а васали на запада? Даже и ти няма да го направиш, колко и да ти се иска

Коментирай

Реалист

1 month before

Този с брошката на брадата не се ли мотаеше при Жабата?

Коментирай

До Реалист ...

1 month before

Това е едно ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО лайно .... Къде ли не пробва да се впише ... Но, явно е сгрешил хоризонта ... Мисля да му разкатая майката, жената и дъщерята ... Както са ме обучавали неговите господари ... Да не издам някоя тайна, но има подготвена група точно за такива ... Друже, мен са ме обучавали .. А теб ... ???

Коментирай

Не ми изглежаш като обучаван ..

1 month before

Няма да им го прост

Коментирай

Не ми изглеждаш като обучаван ...

1 month before

Но все пак да споделя ... Има тайни клетки на Съюза, специализирани точно в това ... Диверсия, тероризъм, промяна на личността и други хубави неща ... Бяхме обучавани в институциите на Съюза .... Защото бяхме най-интелигентните по данни на университета, който завършихме ... Като последна line of defense ... Имаме безгранични ресурси и пълна свобода на действие ... Благодаря, че ми се наби във фокуса .. :)

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.