Бламират Борис Бонев за шеф на общинарите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/blamirat-boris-bonev-za-shef-na-obshtinarite/120914 SvobodnoSlovo.eu
Бламират Борис Бонев за шеф на общинарите

Кметът на София Васил Терзиев полага клетва

Второто заседание ще е в петък, ППДБ трескаво търсят мнозинство

Лобисти обикалят и агитират

Най-възрастният общински съветник инж. Грети Стефанова от ППДБ-“Спаси София”, която е на 69 години, ще открие утре тържествената сесия и ще води първото заседание на новоизбрания Столичен общински съвет (СОС). Тя е член на ДСБ, бе съветник и в изминалия мандат от ДБ, председател на групата и минаваше за нейно острие.

На заседанието клетва ще положи кметът на столицата Васил Терзиев, районните кметове и общинските съветници.

С тайно гласуване трябва да бъде избран и председател на СОС, но това няма да стане лесно, след като нито една от седемте групи в съвета няма необходимите 31 гласа мнозинство. Според предварителните изявления на шестте партии претендентът от ППДБ и “Спаси София” Борис Бонев няма да получи подкрепа.

Припомняме, че 61-членния СОС ПП-ДБ-СС има 23 съветници, ГЕРБ-СДС-14, БСП-9, “Възраждане” - 8, по трима са от “Синя София” и ИТН и един от ВМРО.

Самият Борис Бонев от ПП-ДБ-СС, който бе номиниран за този пост още през лятото и се изживяваше като фаворит, призна, че на тържествената сесия утре няма да бъде избран председател на СОС. Бонев подчерта, че категорично не желае сглобката в ГЕРБ в парламента да се повтори и в София и заплаши, че ако се стигне до такова съглашателство, ще отцепи своите петима съветници от “Спаси София” от групата на победителите на местните избори.

“Вероятността да не изберем председател е огромна. 61 са общинските съветници, трябва 31 да изберат председател. Може и догодина да не сме го избрали този председател, може никога и да не го изберем”, каза загубилият предизборната си надменност Борис Бонев. Според него неработещ Общински съвет значително ще затрудни работата на Васил Терзиев като кмет и на районните кметове. Той обвини останалите партии в СОС, че си играят партийни и политически театри, вместо да се избере някой и да се продължи с конкретната работа.

Съветници от БСП, ГЕРБ-СДС, ИТН, “Възраждане” и ВМРО потвърдиха пред “Труд news”, че Бонев ще бъде бламиран.

Същото ще се случи и на втората сесия в петък, когато Бонев отново ще бъде предложен и пак ще бъде отхвърлен, увериха от централата на шестте партии. Според съветници с опит от няколко мандата най-вероятно председател на СОС в крайна сметка ще стане представител на ГЕРБ. Не било изключено Георги Георгиев отново да се окаже начело на столичните общинари.

Според общинския съветник от “Синя София” Вили Лилков работа на ППДБ - “Спаси София” е да осигурят управляващо мнозинство. Вариантите за това са два - или с ГЕРБ-СДС, или с БСП. Лилков, който има 4 мандата в СОС обаче каза, че плаващите мнозинства не са решение, тъй като с времето се превръщат в икономически мнозинства, които са “много опасни”.

След като нещата с избор на председател бъдат докарани до абсурд, има вероятност да бъде повторен вариантът в 48-ото НС “Вежди Рашидов”. Като най-възрастен депутат той стана компромисно председател на парламента. Според съветник от “Синя София” лобисти вече обикалят и агитират за Грети Стефанова.

“Труд news” научи още, че на “Позитано” 20 е обсъждан вариант за председател на СОС да бъде предложен лидерът на столичната БСП организация Иван Таков и да се търси подкрепа от останалите партии. Срещу това скочила Ваня Григорова, която загуби кметския балотаж с Васил Терзиев с по-малко от 5 000 гласа и попитала защо той, а не аз.

trud.bg

4 Коментара

Зеля

преди 6 месеца

ГоУеми сладури са тези в Блъсковия "труд"! Борят се с Пърдялко Йорданов, за приза "Фейк-Интригант на годината"! Как тънко вмъкват "интрига" между Григорова и Таков......

Коментирай

Червената шапчица

преди 6 месеца

Има ли още останали идиоти, които да четат trud.bg? Блъсковия "труд" е гербаджийски боклук.

Коментирай

copy - paste

преди 6 месеца

Ето кои са кандидатите: Борис Бонев - ПП-ДБ (Спаси София) Диана Тонова - БСП Красимир Гълъбов - "Възраждане" Пламен Данаилов - "Има такъв народ"

Коментирай

Ха-ха

преди 6 месеца

Ма как така ще го бламират този сладур? Нали Възраждане първо беше патерица на ГЕРБ, после на ПП, няма как да се пропусне златния шанс да се произведе инаугурация на милия (може би) момък Бонев.)))

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.