Богомил Николов за обезщетенията за липса на ток: Те са заложени на хартия, но се дават само по желание на дружеството

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bogomil-nikolov-za-obezshteteniyata-za-lipsa-na-tok-te-sa-zalozheni-na-hartiya-no-se-davat-samo-po-zhelanie-na-druzhestvoto/122445 SvobodnoSlovo.eu
Богомил Николов за обезщетенията за липса на ток: Те са заложени на хартия, но се дават само по желание на дружеството

"Ако имахме регулатор в лицето на КЕВР- с възможности да въздейства, ситуацията можеше да е доста по-различна", посочи той
Имаме ли право на обезщетение от държавата, ако ни е оставила дълго време без ток? Можем ли да получим пари, защото колата ни е закъсала по непочистен път и има ли кой въобще да чуе нашите оплаквания? Отговори на тези въпроси  по Нова ТВ даде изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. 

"Заради енергото не съм чувал да е имало обезщетения. За закъсала кола може и да е взел някой пари, защото там, ако има застраховка и съответно си заведеш щетата, може да си получиш обещетението. Но при енергото е много по-трудно", посочи той. 

И допълни: "Обезщетенията ги има на хартия и те са заложени така, че да се изпълнят по желание на дружеството. Само и единствено по негово желание. Ако то реши, да кажем, с някаква пиар цел да се похвали, може някъде да отпусне обезщетения на едно-две семейства". 

По думите му липсва арбитърът в такава ситуация, защото "очевидно, ако имахме регулатор в лицето на КЕВР -  с възможности да въздейства, ситуацията можеше да е доста по-различна". "Разбирате, че хората няма да тръгнат един по един да завеждат дела при положение, че дружеството отказва. Имате ситуация на отказ. Затова е ролята на регулатора. Той трябва да може да арбитрира ситуацията и да се намеси. Защото човек за 30 лева няма да отиде да обикаля по съдилищата. Особено, когато говорим за хора в селски райони, където най-малкото да отидеш до съда, ти трябват 30 лева. Ние затова сме създали регулатор като общество и затова му плащаме заплати, за да може този дисбаланс, който изначално имаме между бизнеса и по-слабата страна - потребителите, да бъде преодолян чрез помощта и застъпничеството на регулатора", категоричен е Николов

trud.bg

1 Коментара

Иван Пеев

преди 2 месеца

Отдавна съм казъл - КЕВР трябва да се закрие!!! Всяко разпределително дружество сключва ИНДИВИДУАЛЕН договор с всеки потребител, без право на отказ да доставя социална услуга. Аз знам какво да договарям, и другите ще научат от мен какъв договор съм сключил. Да му мисля лобистити от рода на Меди Доганов. Печалба след данъчно облатане - 0,5 %. Това е предостатъчно за електроразпределителите, ако не искат национализация. Аз казах!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.