Болните деца остават без пари за лечение заради…

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bolnite-deca-ostavat-bez-pari-za-lechenie-zaradi/2248 SvobodnoSlovo.eu
Болните деца остават без пари за лечение заради…

Все още има надежда, че нещата могат да бъдат променени

Депутатът от редиците на „Възраждане“ Цончо Ганев обяви в кулоарите на Народното събрание, че поради „техническия проблем“ от Финансовото министерство, няма да бъдат отпуснати 14 млн. лева за лечение на деца в чужбина.

Както знаете бюджетът на НЗОК бе приет преди два дни. В него по предложение на партията им бяха заложени 14 млн. лева за лечение на българските деца в чужбина.

Липсва отчет на Здравната каса за това какво се е случило с парите през миналата година – дали са стигнали парите или са били недостатъчни.

За тази година обаче има 20 отказа за лечение на деца в чужбина, както и изтеглени молби за лечение, тъй като за съжаление някои от тези деца вече не са между живите.

Ганев посочи, че предстои извънредно заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, за да може да бъде добавен текст в заключителните разпоредби в актуализацията на Закона за държавния бюджет, за да може това престъпление спрямо децата да бъде легализирано. В този ред на мисли народният представител попита кой в залата ще гласува „За“ това предложение.

Ганев попита и дали това решение да отреже парите на децата, които не са минали без негово одобрение, е лично решение на Асен Василев.

Той определи това като прецедент на правителството с прокарания бюджет. Зарече се, че партията им ще изпрати писмо до държавния глава да върне тази част от бюджета да бъде гласувана отново в Народното събрание.

trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.