Черен печат! 14 българи със забрана да влизат в РСМ, скандал на границата, спрени са журналисти

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/cheren-pechat-14-balgari-sas-zabrana-da-vlizat-v-rsm-skandal-na-granicata-spreni-sa-zhurnalisti/51872 SvobodnoSlovo.eu
Черен печат! 14 българи със забрана да влизат в РСМ, скандал на границата, спрени са журналисти

На границата с РСМ има забранителен списък с имената на 14 българи да не влизат в страната.

Това съобщи репортерът на БНТ от Скопие.

Преди него и вътрешният министър Иван Демерджиев, който вече е в Скопие, и чака да положи венец пред гроба на Гоце Делчев, съобщи, че на границата има спрени българи, които са в този списък и не се знае какво ще стане с техните документи.

Междувременно публикувани видеа във Фейсбук показват,  че на  македонския ГКПП - Деве баир се разиграва жесток скандал. Група от около петдесет българи, които са тръгнали да почетат 151 г. от рождението на Гоце Делчев в Скопие, повече от час чакат на граничния пункт и не се допускат да влязат в РС Македония. 

Македонските гранични полицаи се оправдават, че има проблем с компютърната система за граничен контрол. Уверяват обаче, че всички нашенци ще бъдат пропуснати, но не уточняват кога.

Пратеници на българска информационна агенция са били спрени на македонската граница, защото нямали разрешение от македонското МВнР. Било им е предложено да оставят техниката си на границата и да влязат като туристи. Журналистите са отказали.

"Повече от 50 минути Северна Македония държи границата си затворена, в нарушение на всички договорки и двустранни споразумения!!! Това е недопустимо !", коментираха от фондация "Македония" в профила си във фейсбук.

Контролната система на "Деве баир" изведнъж се оказа повредена, тя не работи от час и половина и има задръстване на ГКПП за влизане в страната. Проблемът е с влизането в Македония, затова част от българските граждани, които искат да влязат тази сутрин, чакат на опашка. Екип на македонската „А1он (link is external)" съобщи за десетки автомобили, които са пуснати от българска страна, но чакат на границата за да бъдат пуснати за да влязат на територията на РС Македония.

Това доведе до напрежение на границата между българската група и македонски граничари. 

"За нас са важни две неща - не само дали ще бъдат спрени, но и как ще бъдат обработени техните документи. Ако има воля и желание действително да се изпълни това, което беше декларирано, значи те ще бъдат бързо обработени и ще бъде подсигурена тяхната сигурност, ще се срещнем с тях и ще отдадем почит заедно. Ако се процедира така че проверките протичат часове, значи декларациите няма да отговарят на истината", изтъкна министър Демерджиев, който от  сутринта е в Скопие. 

В същото време македонското МВР задейства специален режим за сигурност на граничния пункт Деве баир, където трябва да премине българската делегация, която се отправя към Скопие. Моторните превозни средства на влизане и излизане от страната подлежат на подробна проверка от съображения за сигурност, съобщи 24мк

(link is external) Полицията всеки автомобил с български номера на пункта за плащане на такси край Куманово.

Както вече написахме, органите на реда в Скопие блокираха улиците около църквата "Свети Спас" в очакване на 150 българи, които отиват в македонската столица за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. 

За първи път тази година цветя пред саркофага ще могат да сложат само делегации и хора, които предварително са записани в македонското МВР, а не всички граждани.

Полицията вече затвори за движение близките улици. От тази сутрин напълно затворени са улиците около скопското Кале - "Самойлова" и "Лазар Личеноски". Няколко контролни пункта започнаха да действат в района, над самата църква прелита хеликоптер.

Целта е, както заяви вчера министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, да се осигури мирно и достойно празнуване. Той е категоричен, че "на никого няма да бъде позволено да обижда Северна Македония и македонския народ". 

100 македонци, които искаха да застанат на нощна стража пред гроба на Гоце Делчев, бяха спрени снощи от полицейски патрули. 

Ултраси на "Вардар"-Скопие се очакват в района.

Заради драконовските мерки за сигурност македонските журналисти нямат право да влизат вътре в храма "Св. Спас", като в същото време нямат право да излизат извън църквата в охраняемата зона.

Очаква се полицията да посрещне на македонско-българската граница колоната от автомобили от българи, които обявиха, че ще пристигнат, за да почетат Делчев, и ще ги ескортира по време на престоя им в съседната държава. Вчера министър Спасовски повтори, че днес на самата граница ще решат дали ще забранят на някого да влезе в РС Македония.

Държавният елит на РС Македония отдаде почит пред гроба на Гоце Делчев с държавна церемония, на която присъства цялото ръководство на страната, начело с президента Стево Пендаровски и министър-председателя Димитър Ковачевски. Бяха поставени венци на гроба, българи засега не са се включили в церемонията.

https://epicenter.bg/

1 Коментара

Деница

преди 1 година

Вътрешния , Външния министър , Посланика ни в РМС и Директора на ДАНС , трябваше НЕЗАБАВНО ДА СЕ ВЪРНАТ на Границата и да разрешат проблема , а ако не могат Достойното Поведение беше да изтеглят на момента Българската официална делегация от честването на годишнината ! Ставаме с впечатлението ОТНОВО , че политическият елит е привилегирован за разлика от останалите Български граждани или за сетен път обслужва Чужди интереси ! ПОЗОР !

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.