ЦИК няма желание да ревизира скандалното си решение. Топката е в съда

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/cik-nyama-zhelanie-da-revizira-skandalnoto-si-reshenie-topkata-e-v-sada/52585 SvobodnoSlovo.eu
ЦИК няма желание да ревизира скандалното си решение. Топката е в съда

В Централната избирателна комисия (ЦИК) има процедурна възможност за промяна на скандалното решение, с което гласовете от машина бяха скрити от финалния протокол, а с това и възможностите за проверка и контрол на вписаните от СИК данни.

Желание в избирателната комисия обаче няма, а решението ще вземе Административен съд София–град.

Не е обсъждан все още в ЦИК този въпрос и не е внесено такова предложение (...) Чисто процедурно можем да вземем решение да го променим, стига да има желание в ЦИК, заяви на редовния брифинг зам.-председателката и говорител на ЦИК Росица Матева.

Вчера Росен Желязков и Радомир Чолаков от ГЕРБ в изявление призоваха ЦИК да ревизира решението си и отрекоха да има политическо влияние при вземането на решението. Нещо повече - те упрекнаха политическите партии, които алармираха за скандалния казус - според Радомир Чолаков "някои политически сили още отсега започват да създават напрежение, за да могат после евентуално да оспорват резултатите от изборите".

Промяната в позицията на ГЕРБ дойде вчера - два дни след скандалното решение на ЦИК, което пък бе прието с подкрепата на всички членове на комисията от квотата на партията. Нещо повече, тогава представителите на ГЕРБ се съгласиха с контрааргумента, че с решението данните да се попълват общо и само в една графа, ще се улеснят СИК. Последваха остри критики от страна на Обществения съвет към ЦИК (който ГЕРБ опита да закрие преди няколко месеца - б.а.), оставка на говорителя Цветозар Томов и сезиране на Административния съд.

Относно провеждането на видеонаблюдението Матева заяви, че към този момент ЦИК все още не знае какви устройства ще се използват. Едва след като МС реши ЦИК ще определи кой и кога ще провежда обученията на СИК, както и колко дълго и къде ще се пазят записите.

Матева не отговори на въпрос дали тя ще остане единствен говорител на ЦИК.

До 28 февруари партии и коалиции могат да се откажат от участие в изборите. До 25 февруари пък ще може да се променя състава или наименованието на коалициите.

Сънародниците ни извън страната ще могат да подават заявления за гласуване до 7 март. До момента са подадени общо 10 416. До 11 март ЦИК ще реши къде и колко да са секциите извън страната.

Избирателите могат да проверяват дали са включени в списъците за регистрация на партии и коалиции. Сигналите могат да се подават до КЗЛД или ЦИК. 

До 18 март ще можем да подаваме заявления за гласуване по настоящ адрес. Трябва да бъде подадено ново заявление дори и в случаите, при които на предходните избори сме подавали заявления. До същата дата ще се подават и заявления за гласуване с подвижна урна.

https://offnews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.