Цветана Манева - Емблема на София

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/cvetana-maneva-emblema-na-sofiya/143010 SvobodnoSlovo.eu
Цветана Манева - Емблема на София

Актрисата Цветана Манева е тазгодишният носител на наградата на София за цялостно творчество и принос в националната култура. Отличията за 2024 г. бяха  раздадени на официална церемония в Софийската градска художествена галерия, а кметът на столична община Васил Терзиев лично връчи приза на актрисата. С над 100 роли в театъра и киното Цветана Манева е сред най-обичаните актриси на българската сцена. Тази година тя отпразнува своята 80-та годишнина със специален спектакъл в Пловдив.

„Всички очакват да се зарадвам. Особено е усещането, но аз наричам себе си „особен случай“. Успявам да събера толкова тонус, толкова сили и да се радвам на това, че съм на 80 години и да ви призная - искам още“, каза тя. Актрисата получи статуетка, изработена от Георги Чапкънов, реплика на статуята „Света София“.

По време на церемонията бяха раздадени общо 13 отличия в различни категории. Сред наградените са Виктор Топалов, който получи награда за литература за книгата „Кварталът на писателите: Пътеводител на „Бохемска София“ и Стоян Радев, който бе отличен в категория „Театър“ за режисурата на спектаклите „И ние играем Ромео и Жулиета“, „Три версии на живота“, „Боже мой“, „Джъмпти“ и „Издишване“ в столични театри.  Носител на приза за музика е екип на къща-музей „Панчо Владигеров“ под ръководството на директор Надя Сотирова – за цикъла концерти „По Владигеровски“, филмова поредица „Докосване“ и други културни събития, посветени на 125-годишнината от рождението на проф. Панчо Владигеров.

Наградата на София е поредното отличие, което Цветана Манева получи по повод своята 80-та годишнина. През февруари тя беше удостоена с почетния знак на президента Румен Радев за нейния принос за развитието на театралното и филмовото изкуство, както и заслугите й в утвърждаването и развитието на българските традиции в актьорското майсторство.

„Има необходимост от театъра. Той ни зарежда, зарежда публиката и непрекъснато затвърждава у мен убеждението, че той ще бъде толкова жив, колкото живи хора посещават театъра, колкото живи хора стоят на сцената, защото това движение на чувства и мисли от сцената към зрителната зала и от зрителната зала към сцената – това всъщност е театърът“, казва Цветана Манева.

За себе си тя казва, че е театрална актриса, независимо от многото й роли в киното и телевизията. Тя завинаги ще бъде свързвана с театъра като една от най-големите драматични актриси на България. Не само защото животът й минава в театъра още от малка като дъщеря на актьора Георги Манев, но и заради щастливата си съдба на актриса, изиграла всички най-значими класически и съвременни героини.

Еболи, Жулиета, Албена, Нора, Медея, Антигона, госпожица Юлия, Бланш, Вирджиния Улф, Мод, Лора, Бернарда Алба, Коко Шанел, са само част от театралните й превъплъщения, които публиката помни, а критиката анализира. Творческата й съдба я среща с автори като Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Стриндберг, Чехов, Йовков, Тенеси Улиямс, Константин Илиев, Яна Борисова, Ева Енслър и други.

Цветана Манева е  родена на 30 януари 1944 г. в семейството на известния пловдивски драматичен актьор Георги Манев. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш през 1966 година. Висока оценка от световни светила Цветана получава още като начинаеща актриса с главната роля във филма на Бинка Желязкова “Последната дума”. На фестивала “Златната роза” във Варна бележитият руски режисьор Сергей Герасимов (“Тихият Дон”) дава за нея блестяща оценка - определя я като “голямото откритие” на форума. И действително така се оказва. Изведнъж я откриват и канят режисьори от ранга на Методи Андонов, Вили Цанков, Никола Корабов и така ангажиментите на актрисата за роли в киното се зареждат един през друг.

След известно колебание медицина ли да кандидатства или актьорско майсторство, Цветана все пак избира театъра. Не я приемат обаче и тя влиза в житейската роля на работничка в обувния завод “Петър Ченгелов” в родния Пловдив. Една година шие там кожени чанти и взема уроци при актьора Борис Михайлов. Отново кандидатства и е приета в класа на проф. Моис Бениеш. Вече дипломирана и изиграла първи роли в киното, Цветана Манева се завръща в Пловдив, улучвайки един от най-успешните и бохемски периоди в историята на театъра. Играе в над 50 български филма, най-известните, сред които: “Дами канят”, “Мера според мера” и “Опасен чар”. Преди 1989 г. Манева е била народна представителка в 7-о, 8-о Народно събрание и 9-о Народно събрание.

Владее емоциите и респектира

Познавам Цветана, не помня вече от колко години. Мисля, че няма никакво значение броят години, ако усещаш някой толкова близък, колкото аз усещам нея. Възможно ли e да има човек, който те възхищава, респектира, вдъхновява, но едновременно с това между вас да има огромната емоционална прилика, доверие и личен комфорт? Оказа се, че е възможно. Тя владее достойно емоциите си, не товари никого с тях, винаги е изправена, красива, а гласът Й буди респект и покой едновременно. Нямам представа как го прави и какво й коства.

Яна Борисова, драматург и писател

Изключително коректна

Цветана е изключително мъдър човек, изключително спокоен човек външно. Предполагам, че вътрешно се случват страхотни неща в нея, но външно успява да запази самообладание по време на репетициите. Изключително коректна е, много искрен и чист човек. Ако мога да приличам на нея, ще бъда много щастлива.

Актрисата Ани Пападопулу

Никакви превземки няма в нея

Цветана Манева е необикновен човек, от тези, които като ги срещнеш, и ти оставят отпечатък за цял живот. Има огромна сила в нея, но не я показва. Никакви превземки няма в нея. Само като те закове с тези нейни преценяващи очи, сякаш ти гледа право в душичката. Приучава те в същото време на лекота - че всичко не е на всяка цена. И винаги изисква повече.

Актрисата Яна Маринова

Събра популярни артисти за 80-ия си юбилей

През май Цветана Манева отбеляза 80-ия си рожден ден със специален спектакъл в Античния театър в Пловдив, озаглавен „За любовта...“. На сцената двайсет и пет от най-талантливите артисти в България изказаха своята обич и преклонение пред Манева.

Александра Сърчаджиева, Лилия Маравиля, Боряна Братоева, Силвия Петкова, Стефан Вълдобрев, Александър Сано, Дарин Ангелов и много други актьори и музиканти изпълниха театрални монолози създадени от  режисьора  Яна Борисова. Цветана Манева дълго бе аплодирана, като излезе на сцената и се обърна към публиката с незабравимия си монолог „Моите обещания“.

trud.bg

2 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.