Цветанка Андреева, политолог: Нещата истеризираха! ПП дават заден

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/cvetanka-andreeva-politolog-neshtata-isteriziraha-pp-davat-zaden/128463 SvobodnoSlovo.eu
Цветанка Андреева, политолог: Нещата истеризираха! ПП дават заден

Виждаме, че участниците в сглобката имат доста различни визии за механизма, по който ще се осъществява управлението на държавата. Не толкова, че са променили целите, които все още са общи и които държат спойката на това обединение. Но по-скоро имат различни виждания за съотношенията вътре в коалицията и за механизмите" - това каза политологът Цветанка Андреева, цитирана от Фокус.

"Мисля, че нещата доста се истеризираха, поне по отношение на тона, което дестабилизира цялата политическа среда. И точно в този, така станал вече скандален контекст, дойде и предупреждението вчера от икономистите, че политическата криза може да се яви като много по-сериозен фактор, който да възпрепятства приемането ни в еврозоната, отколкото дори самите икономически показатели.

Надявам се, че към това предупреждение политическата класа ще се отнесе с цялата сериозност и наистина ще седнат да договорят отново отношенията си, за да продължи тази власт, това правителство поне до момента, в който държавата няма стабилна управленска алтернатива", коментира политологът.

"Моментът на ротацията се използва от политиците, най-вече от страна на ПП-ДБ да предоговорят отношения - баланси, проценти, съотношения вътре в самата власт", категорична е Цветанка Андреева.

"Да гарантират себе си, вътре политически да гарантират твърдото си представяне във властта, след като те ще отстъпят на ГЕРБ носенето на основната отговорност за изпълнителната власт. Направиха опит с този т.нар. от тях меморандум, но по-скоро целта им не само не беше постигната, по-скоро те разшириха обсега на договаряне.

Така че да се стигне до там, че Борисов да казва "Да, добре, но да предоговорим тогава 50 на 50 и в изпълнителната власт, в правителството". Мисля, че от страна на либералната коалиция ПП-ДБ имаше опит за изолиране на ДПС оттук насетне, като равностоен партньор. Защото от тях не се чу нежелание ДПС да участва, да речем в избора на регулатори, но меморандумът им предвиждаше ДПС да влезе през квотата на ГЕРБ, която е 50%, което между другото, с право някак си ядоса и ГЕРБ.

Безспорно в цялата тази игра ГЕРБ и поради опитността си, и поради това, че думата в момента е тяхна, са силния играч. А ДПС сами по-себе си никак не бива да бъдат подценявани, защото те са силна и опитна организация, която знае как да воюва за позициите си.

Така че не премериха силите си добре ПП с тези така остри завои, които смятаха, че ще ги доведат до повече ресурсни победи за тяхната партия, договаряйки квоти. Стигна се до там, че да им се каже, че предлагат "делкане на държавата", което като политически жаргон, според мен определи ситуацията, описа ситуацията пред обществото какво цели този меморандум.

И оттам насетне някак си ПП вече дават назад. Виждаме как отричат, че това е ултиматум, виждаме как все повече започват да объркват собственото си говорене.

Кирил Петков говори за някаква "перманентна власт", която, между другото, само по себе си това понятие е доста стряскащо, на мен лично ми звучи като понятие, свързано с функциониране на дълбоката държава, каза още политологът.

epicenter.bg

3 Коментара

хамалин

преди 1 месец

кобила

Коментирай

хамалин

преди 1 месец

кобила

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.