Децата не би трябвало да се трудят, в един идеален свят. Но ние не живеем в такъв

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/decata-ne-bi-tryabvalo-da-se-trudyat-v-edin-idealen-svyat-no-nie-ne-zhiveem-v-takav/115719 SvobodnoSlovo.eu
Децата не би трябвало да се трудят, в един идеален свят. Но ние не живеем в такъв

Откриха и сега ще наказват бащата на детето, помагало му да реди павета на строежа. Възможно е да се стигне дори до отнемане от социалните служби. 

Сега ще напиша нещо, което знам, че отново ще разгневи голяма част от хората, които ми четат страницата. Но тъй като това вече е традиция, така да бъде: 

В България една конкретна демографска група масово праща децата си да крадат, просят или дори проституират. Това е феномен, с който всички сме наясно. 

Баща от тази демографска група е взел, вместо това, сина си със себе си на работа. Да се учи на усърден, тежък, но честен труд. 

Да, в един идеален свят това момче щеше да ходи на училище, после на уроци по френски, после през книжарницата, да чете енциклопедии по астрономия и да мечтае да стане палеонтолог. Знам, че това си представяте като алтернатива на реденето на павета. Но не е. Не и в махалата. Алтернативата, далеч по-вероятна, е да проси, краде, диша лепило или просто шляе из гетото. 

Този баща е извадил детето си от тази среда и го учи на честен труд. Да, това не е идеално, не е и законно. Децата не би трябвало да се трудят, в един идеален свят. Но ние не живеем в такъв, а още по-малко живее въпросната демографска група, и според мен този младеж има значително по-голям шанс да стане човек от повечето си връстници в махалата. 

А ще се случи точно обратното ако държавата го отнеме и прати в дом за деца, както съм сигурен редица либерални НПО-та сега ще настояват. 

Казусът е сложен и не желая да оправдавам детския труд, но предвид обстоятелствата в махалите категорично не намирам решението на бащата за морално укоримо или по-вредно за детето от реалната алтернатива.

Кристиан Щкварек

8 Коментара

Ивайло Кирков

преди 8 месеца

Драги ми авторе с непроизносима фамилия, Абсолютно сте прав! - с вас съм.

Коментирай

karon_m

преди 8 месеца

Абсолютно съм съгласна!

Коментирай

Посетител

преди 8 месеца

Аз също. Макар и с някои уговорки... Но определено е по-добре децата да бъдат приучвани на труд, отколкото на престъпления.

Коментирай

Констанца

преди 8 месеца

Абсолютно съм съгласна с Кристиян Шкварек! Днес, с нашата криво разбрана цивилизация, ние стигнахме до абсурди, които дори не съм си представяла, че ще станат. Такъв мисирски вой за нещо, което в предишните ни времена щеше дори да е похвално. Как до сега не разбрахме, че сами унищожаваме децата си по много аспекти. А после ревем, че имало детска престъпност, че децата били неграмотни, не учели, не уважавали никакви ценности и накрая или ставали престъпници или хващали пътя към света.

Коментирай

песимист

преди 8 месеца

Напълно подкрепям! Трудът възпитава, а това в сегашното българско общество е абсолютен дефицит.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.