Ден преди протеста: Целият аграрен сектор е в пълна готовност за тотално блокиране на държавата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/den-predi-protesta-celiyat-agraren-sektor-e-v-palna-gotovnost-za-totalno-blokirane-na-darzhavata/116682 SvobodnoSlovo.eu
Ден преди протеста: Целият аграрен сектор е в пълна готовност за тотално блокиране на държавата

Земеделски производители от цялата страна ще се включат в обявения националния протест на зърнопроизводителите утре, заради решението да не бъде продължена забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

Земеделските производители обявиха пълно блокиране на държавата – гранични пунктове и пътища, с искания да бъде удължена забраната за внос на стоки от Украйна.

Протестна готовност има целият бранш – овцевъди, говедовъди, уточнява Нова телевизия. Стана ясно, че излизат и зърнопроизводителите, както и тези на плодове и зеленчуци. Причината – липсвал диалог с Министерството на земеделието. Не били изплатени и помощите по линия на войната в Украйна.

Първи за протест срещу политиката в сектора, преди месец заговориха българските животновъди. Изкупната им цена за литър краве мляко е паднала на 50 ст. към мандрите. Другият проблем бил с вноса на сухо мляко.

„Сухите млека вървят от Украйна със страшна сила и какво става – голям внос и преработка на сухо мляко, а цената в магазина – същата", казват животновъдите

На улицата в понеделник излизат общо около 30 представители на заети в целия аграрен сектор.

В случая има едно безпрецедентно обединение, което води само до едно – безсрочни протести", посочи Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Над 70 000 са регистрираните земеделски производители у нас, без да се имат предвид техните семейства и заетите работници. В понеделник те ще затворят гранични пунктове и ключови пътища в страната, а във вторник протестиращите ще са на жълтите павета.

Зърнопроизводители с трактори ще блокират международния път Е-79 край Монтана за неопраделено време. Те се включват в националния протест. Пътят ще бъде преграден преди влизането на околовръстното в Монтана.

Бургаски земеделци ще се включат в протестните действия. Те ще участват в блокадата на Петолъчката и ще затворят пътя Бургас - Варна на кръговото кръстовище до Ахелой.

Протести и блокади ще има и на други места в страната.

На 18 септември земеделски производители и преработватели започват протестни действия на възлови точки в цялата страна.

Ще бъдат блокирани гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали, а във вторник протестите ще бъдат насочени към София.

Инициативният комитет, съставен от 24 организации, съобщи, че ключовите точки, които ще бъдат блокирани са:

- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна–Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;

Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;

Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;

Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала "Борис Гюдеров"), Брезник (ул. "Ангел Коцелянов");

Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.

Протестиращите имат пет основни искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента на Република България.

На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи.

Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи "де минимис" за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис".

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията, като заявява, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

https://epicenter.bg/

10 Коментара

роза

преди 5 месеца

Успех! С вас са българите, които не искат да ядат ГМО храни.

Коментирай

Олеся Зеленска

преди 5 месеца

Евалла на тия хора от" аграрния сектор " Преди десетилетия чакахме студентите и миньорите да свалят дадена власт или правителство. А сега имаме нови възрожденци- мачкайте подред. Повечето полицаи са с вас

Коментирай

Олеся Зеленска

преди 5 месеца

Евалла на тия хора от" аграрния сектор " Преди десетилетия чакахме студентите и миньорите да свалят дадена власт или правителство. А сега имаме нови възрожденци- мачкайте подред. Повечето полицаи са с вас

Коментирай

Браво БЪЛГАРИ!

преди 5 месеца

"България цела сега Вази гледа!" - "Станиии, стани Юнак Балкански, от сън дълбок се събуди, срещу изедници ...ански, Ти Българите поведи..." Роби докога?

Коментирай

Браво БЪЛГАРИ!

преди 5 месеца

"България цела сега Вази гледа!" - "Станиии, стани Юнак Балкански, от сън дълбок се събуди, срещу изедници ...ански, Ти Българите поведи..." Роби докога?

Коментирай

sawa

преди 5 месеца

Не трябва да излиза само аграрния сектор, а всеки българин, които не искат да ядат ГМО храни. Докато едни излизат да протестират, а други си траят, никога няма да се оправим. Когато се види някаква несправедливост, касаеща целия народ, целия народ трябва да излиза, за да разберат най-после властимащите, че те са служители на народа, а не обратното и трябва да слушат народната воля, а не посолството. В противен случай, това са най-обикновени предатели, а предателите през цялата човешка история са се наказвали по един единствен начин...

Коментирай

Важно е че няма:

преди 5 месеца

Да им налага квоти! Да затвори електроцентралите! Да съсипе селското стопанство, което беше на много високо ниво, и без субсидии! Да съсипе здравеопазване и образование! .......

Коментирай

dimat

преди 5 месеца

А целият останал сЕирджоГлав "народ",да седи по диваните и цвъка умнотии относно маясъла,който хваща от седене.И накрая резултатът може да стане пореден среден пръст в едно отверстие и с нов напън хленч,хленч...!Не сме народ,а м**ър**ша,със поне 100 годишна давност!Сега е време да стане целият народ и измете цялата натрупана от 33 години напаст И ВЗЕМЕ УПРАВЛЕНИЕТО В СОБСТВЕНИТЕ СИ РЪЦЕ-ТОВА Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.