Димитър Ковачев-Фънки: Българите сме трапезни революционери

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dimitar-kovachev-fanki-balgarite-sme-trapezni-revolyucioneri/25294 SvobodnoSlovo.eu
Димитър Ковачев-Фънки: Българите сме трапезни революционери

Няма друга фигура, която да изпълва националния телевизионен ефир толкова буквално и така всестранно. Само появата му на малкия екран тутакси създава мощен визуален център, в който се вперват всички зрителски погледи. От репликите му бликат обезоръжаваща откровеност, пиперливо остроумие и неподправено чувство за хумор.

Да, говорим за Димитър Ковачев-Фънки.

Този букет от качества и опитът му на музикален продуцент и импресарио оказват решаваща роля при избора му за член на журито на едно от най-гледаните тв предавания в момента – „Като две капки вода“. Заедно с Йорданка Христова и Виктор Калев Фънки отсява актьорските и музикалните изяви на популярни родни звезди (преди това е журирал в „Мюзик айдъл“ и „Музикална академия“). Въпреки огромната си заетост той намери време да отговори на няколко въпроса на в. „Труд“.

 

– Фънки, за поредна година си част от журито на „Като две капки вода“. Според теб какво прави това шоу толкова харесвано и гледано?

– Първото нещо е, че в това шоу няма нищо злобно, нито адски амбициозно, натоварващо, или пълно с идиотщини. Много е готино и позитивно, държи се на веселбата и купона, хората виждат това и се забавляват.

– За първи път заедно с теб в журито са Йорданка Христова и Виктор Калев. Какви са впечатленията ти от тях?

– Аз съм много доволен, че съм жури с тези две персони. Виктор е много готин, страхотен фен съм му, той е един от най-добрите ни имитатори, възпитано момче и готин агент, разбираме се добре. Данчето не я познавах така, но е много приятна жена с достойнство. Държи се, както трябва да се държи една истинска звезда, която е на топа и ще бъде цял живот на върха в нейния стрийм. Харесва ми, че е достойна жена, стои много добре, елегантна и разбрана, а и прави добри преценки в шоуто. Да не говорим за това, че владее 15 езика…

– Кой от участниците в новия сезон на „Капките“, както и от предишните му издания харесваш най-много?

– Калин Врачански се справи много добре миналата година, Ненчо Балабанов също бе изключително добър, а Милица Гладнишка е невероятна – как само пее джаз тази жена, нямам думи. Аз съм й страшен фен. От новия сезон мога да кажа, че София е много добра, малката Михаела също. Приятно съм впечатлен и от Миро, никога не го бях слушал и чак сега го откривам – много добър певец е, личи си, че човекът е с много тембрист глас. Люската (Люси Дяковска – б.а.) също е невероятна, но нея си я знам още от къщата на „ВИП брадър“. Тази жена не е истина просто!

– На полуфинала ти за първи път вдигна максимална оценка на Десислава. Каква беше причината за по-критичното ти отношение към нея досега – заради факта, че е фолкпевица или просто заради шоуто?

– Не е нито заради фолка, нито заради шоуто. Когато тя се справя добре, я оценявам, като не се справя добре – пак ли да я потупам по рамото? С образа на Тина Търнър например не се справи, но Райна Кабаиванска и Ищар ги направи много добре – аз съм реален оценител. Това, че е фолкпевица, какво ме интересува?

– Ти никога не си крил, че не харесваш попфолка, но все пак има и добри изпълнители в този жанр…

– Не съм оспорвал възможностите на дадени певици. Ето, в предишния сезон работих и с Преслава – справяше се много добре, изключително трудолюбива девойка, тя даваше всичко от себе си. Не оспорвам възможностите им, но не ме интересува този стил, това не е моята чаша чай.

– Заедно с Амебата доведохте в България някои от най-големите музикални звезди. Кои други известни изпълнители планирате да поканите?

– Много е трудно още да се говори за тези работи, имаме огромни планове, но между истината и плановете има едно разстояние, което трябва да се овладее. В момента правим „Сирк дьо Солей“ – „Варекай“, едно страхотно представление и работим по него, ще бъде феноменално шоу. Усилено подготвяме и „Хилс ъф рок“, който ще е в края на юни – изключително интересен фестивал.

– Коя е най-харизматичната звезда в шоубизнесa според теб?

– Има много харизматични личности в световния шоубизнес. Харесвам Кайли, Мадона и Джей Ло, независимо че задникът й е огромен. (Смее се.)

– Успя ли да гледаш конкурса за песен на „Евровизия“? Какво е мнението ти за нивото му и за нашия участник Кристиан Костов?

– По принцип нямах намерение да го гледам, но го прехвърлих като информация, защото знам, че сигурно ще ме питат за него. Като цяло не гледам с особено добро око на всякакви такива поп фестивали, не знам защо хората се превъзнасят толкова по него. Обикновен попфест, ама някои ще кажат – АББА са тръгнали оттам! Аз обаче не съм никакъв фен на АББА. Кристиан според мен е още малък и аз лично бях по-впечатлен от участието на Поли Генова, отколкото от неговата песен. Съжалявам, но това е истината. Аз съм фен на Поли и нейното парче беше много по-добро. Тя е подготвена певица, която направо кърти глави – и като визия, и като всичко и определено най-добре представи България.

– Все пак второто място си е успех за страната ни, защото в момента нямаме много други големи поводи за радост освен спортните ни отличия.

– Как? Довършихме 60-километровата ограда на границата! Това ако не е повод за гордост. Мен лично ме интересува и бих се гордял, ако бг банда бъде поканена за участие на „Хилс ъф рок“.

– Ти си известен с чувството си за хумор. Кой е най-забавният човек сред твоите познати?

– Трудно ми е да преценя. Приемам нещата, както са, и ми е забавно с всички мои приятели. Иначе страшно се забавлявам с Митака и Зуека и умирам да се смея постоянно с тях. И с Виктор Калев се забавлявам много.

– Кой е най-щурият номер, който са ти погаждали Рачков и Зуека в „Като две капки вода“ и знаеше ли предварително, че ще гръмне кантарът, като се качи върху него в едно от последните предавания?

– Малко ли е, дето ми миха краката миналата година, по-щуро от това накъде? Не очаквах, че ще направят чак такава дивотия! Не знаех и че ще гръмне кантарът. Понякога ме подготвят, но понякога нарочно не го правят, за да реагирам спонтанно.

– Ако можеше да поживееш за един ден в кожата на някой друг човек, кого би си избрал?

– Предполагам, че това ще бъде Мадона.

– Ти си бил състудент в НМА с някои от най-големите имена в родната музика като Георги Христов, Нели Рангелова, Петя Буюклиева, Веселин Маринов… Имаш ли любим спомен от студентските години?

– О, не! По мое време беше убийствен рокендролът, аз тепах джаза тогава, а и по принцип ние с тях ходехме на различни часове.

– А случвало ли ти се е да се влюбиш в някоя от състудентките си?

– Не, аз не съм ги гледал по този начин. Нели Рангелова например я познавам много отдавна, още като ученичка. Аз бях влюбен в себе си, както и сега!

– Какво пионерче беше Фънки, сигурно си бил бунтар още от ученическите години?

– Бях подрастващ гамен. Лошо пионерче и неизпълнително. Не бях за пример.

– Защо според теб всички говорят, че нещата в страната ни трябва спешно да се променят, а никой не предприема реални действия и няма истински бунтари срещу статуквото?

– Ние сме трапезни революционери, които, като се приберат вкъщи, и на сутринта забравят за какво става въпрос.

– Тогава как и кога ще се променят нещата към по-добро?

– Като се гръмнем всички и тогава всичко ще се оправи.

– Какво може да те накара да загубиш чувството си за хумор и истински да те ядоса?

– Простотията ме съсипва, както и простащината, това направо ме хвърля в тиквите, както се казва! Ето, този дето ритна възрастната жена – нямам думи! Въпреки че и аз съм агресивен, но чак толкова агресивна личност – това е простотия, това те кара да излезеш от релси. Това не знам какво е? Това е мутант просто!

– Ти си контактувал с много легендарни изпълнители. Защо според теб такива успешни музиканти като Крис Корнел например се самоубиват?

– Просто му е писнало на човека, омръзнало му е да живее повече, дошло му е до гуша и като ти писне от всичко, лапаш дулото и бум.

– Подготвяте ли нови песни с „Черно фередже“, или вече наблягаш главно на работата си със Стенли?

– Вече не съм с тях, в момента съм със Стенли и се забавлявам страхотно, най-после мога да свиря на всичките си китари, не да стоят и прашасват. В „Проджект Стенли“ представяме песните му в нов аранжимент и ми харесва да свиря в този стил. Готина банда сме с Иво китариста и Стефан барабаниста. Страхотни са и бандата върви добре.

– Денис Ризов е казвал за теб, че си толкова щедър към приятелите си, че се е случвало да дадеш целия си хонорар, спечелен в чужбина, за да ги зарадваш и да си изкарате добре заедно. Много истински приятели ли имаш?

– Това е абсолютно вярно. Имам много приятели, не знам дали са истински, но аз ги приемам като истински. Забавляваме се страшно.

– Сред близките до теб хора са Юлиан Константинов и Иван Ласкин, с които се намерихте във „ВИП брадър“. Какво ви сближава най-много?

– Юлиан и Ванката са страхотни хора, изкарваме си много добре, защото това, което ни свързва и за което си говорим, винаги е много интересно. В къщата имахме възможност да бъдем заедно всеки ден и това беше един от най-хубавите ни периоди. Тази връзка, която имахме с Ники Мартинов, с Юлиан и Ванката, е нещо много важно.

– Иван Ласкин публикува много романтично признание в любов по случай рождения ден на любимата си Алекс Сърчаджиева. Ти би ли изненадал така твоята съпруга?

-Не, такива неща не очаквайте от мен. Ванката е романтична натура, каквато аз не съм. Той наистина страшно обича Алекс.

– Кое от децата ти е взело най-много от твоя характер и те ядосва повече?

– О, не. Имам прекрасни деца и не ме ядосват въобще. Може би дъщеря ми е взела от мен повече, отколкото синът ми. Много добро дете е и тя, но просто кара тежък пубертет, а синът ми е голям вече.

– Ти си не само шоумен, но и успял бизнесмен. Каква според теб е рецептата да постигнеш успех?

– Ами, не знам колко съм успял, като гледам какъв гащник продължавам да съм. Номерът е, че човек никога не трябва да дава назад, дори като всичко се срути – правиш крачка настрани и тръгваш отново, за да хванеш следващ път, по който да вървиш.

– Вярващ ли си?

– Има някой горе, който преценява нещата, и докато ние правим планове, той си умира от смях.

– Кой е най-ценният съвет, който си получавал?

– Не се отказвай никога!

Нашият гост

„Димитър Ковачев-Фънки е сред най-колоритните личности в родния шоубизнес. Той е завършил Музикалната академия, а преди това е работил като санитар в инфекциозна болница. Фънки е бил вокалист на легендарната група “Ера”, с която издава англоезичния албум Point of view. По-късно е свирил като гост-музикант и в група “Монолит”. През 2003 г. става част от бандата Sheky and the boody boys. В момента е басист в “Проджект Стенли”. Заедно с близкия си приятел Иван Несторов-Амебата през 1991 г. основава промоутърската фирма “София мюзик ентърпрайсис”. Благодарение на тях в България изнасят концерти суперзвезди като Мадона, “Аеросмит”, “Скорпиънс”, “Джудас Прийст”, Ян Гилън, Роджър Уотърс, “Айрън Мейдън”, Кайли Миноуг, “Куин” и Адам Ламбърт, “Роксет”, Шаде и много други.

От

http://trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.