Димитър Стоянов: Има рискове за въвличане на България във войната в Украйна при определени ситуации

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dimitar-stoyanov-ima-riskove-za-vavlichane-na-balgariya-vav-voynata-v-ukrayna-pri-opredeleni-situacii/112543 SvobodnoSlovo.eu
Димитър Стоянов: Има рискове за въвличане на България във войната в Украйна при определени ситуации

"Няма нужда редовният кабинет да използва служебното правителство като смокинов лист, за да прикрива своите действия. Да сравняват, това което е дадено сега с това, което е дадено от служебното правителство", каза в предаването "Лице в лице" бившият служебен военен министър и секретар по сигурността на президента Румен Радев Димитър Стоянов.

Той коментира, че в президентството няма информация какво решение е взел МС - за каква и колко помощ да се изпрати на Украйна. Това, което знаят е това, което е казал премиерът Денков, че е съизмерима с помощта, която е пратил служебният кабинет.

По думите му Военното министерство е изпълнило решение на парламента, като са предоставили на ВМЗ-Сопот боеприпаси за модернизация.

Стоянов подчерта, че какво става с боеприпасите след това не било в юрисдикцията на МО. Той посочи, че принципал на ВМЗ-Сопот е министърът на икономиката.

"Продукцията, която се произвежда от военно-промишления комплекс се реализира там, където има конфликти. Найблизкият конфликт до нас е този в Украйна. Най-вероятно голяма продукция заминава за там", каза Стоянов. "Помощта, която МО е отпуснала, отива директно за Украйна", заяви той.

Стоянов каза, че не може да коментира съдържанието на предоставения пакет, защото е класифицирана информация. По думите му служебният кабинет е дал това, което е решил парламента. Той посочи, че служебният кабинет е внесъл предложение всяка една помощ за Украйна да минава през НС. "Незнайно защо редовното правителство изтегли това предложение", посочи той.

"Интересно защо редовният кабинет изтегли предложените на служебния за определяне на формирования за военно време. Аз мога да ви кажа. Това е един от начини да бъдат намалени бройките на военните формирования, ще бъде освободена допълнително техника и боеприпаси и най-вероятно ще бъдат предадени на Украйна", каза Стоянов.

По думите му този документ е в резултат на стратегическия преглед на отбраната, подготвен от военната експертиза.

"Това което е решило редовното правителство, ще доведе до намаляване на способностите на българската армия. Това включва редовната войска и мобилизационния резерв", заяви Стоянов.

"Има рискове за въвличане на България във войната в Украйна при определени ситуации. Войната се пренася донякъде и на наша територия, не бяха взривени складове за плод и зеленчук, а складове за боеприпаси. Това не се случва за първи път, но е знаков моментът, в който се случва", каза още Димитър Стоянов.

Източници: бТВ, dnes.dir.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.