Добро утро, добър ден на оцелелите от снощното посрещане на Новата 2024 година!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dobro-utro-dobar-den-na-ocelelite-ot-snoshtnoto-posreshtane-na-novata-2024-godina/124380 SvobodnoSlovo.eu
Добро утро, добър ден на оцелелите от снощното посрещане на Новата 2024 година!

Добро утро, добър ден на оцелелите от снощното посрещане на Новата 2024 година! Казват, че човешкият мозък е създаден за любов и че състраданието променя изображението, направено за да се изследва как точно мозъкът реагира, когато сме състрадателни и добри. Въпреки някои съществени разлики, общата нишка между всички религии е състраданието.

Всяка религия има свой вариант на Златното правило от Библията: "Всичко, което искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям". В индуистката Панчатантра (от II-III век пр. н.е.) се напътства човек да се отнася с другите именно така, както иска те да се отнасят с него. А в будистката Уданаварга също се казва: "Не наранявай другия с болка, която сам не искаш да изпиташ." Същото е и при юдеизма, исляма, даоизма, джайнизма и др. Религиите препоръчват да се практикува състрадание, разбиране на чуждото нещастие.

Изследванията сочат, че помощта към другите всъщност активира в мозъците ни центъра на удоволствието и ни кара да се чувстваме щастливи и удовлетворени, пълноценни, смислени. Съвременният начин на живот продуцира егоизъм, презадоволеност, суета, снобство, късогледство, стигащо единствено до нас самите. Продуцира атомизиране и незаинтересованост за ближния.

Изважда ни от племето, общността, рода, нацията, държавата, учи ни, че това са отживелици и че всеки за себе си е единствен и с това укрепва неговата сила. А всъщност сме свързани, повече отколкото човешкото знание на този етап ни дава възможност да проумеем.

Калина Андролова

2 Коментара

Иван Пеев

преди 4 месеца

Честита Нова година на всички! И коментарът: След като ни натискат да сме индивидуалисти, по американски, защо не разрешан на всеки за притежва оръжие в количество и качесто, каквото си пожелае? Мирише на робовладелство...

Коментирай

Аĺex

преди 4 месеца

Честита Нова Година на всички, които СЪНУВАТ СВОБОДНО/ тоест РОЗОВО/ СЛОВО!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.