Доц. Мангъров: Ако маймунската шарка е „барната”, ще стане ад като с Covid-19 (ИНТЕРВЮ)

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/doc-mangarov-ako-maymunskata-sharka-e-barnata-shte-stane-ad-kato-s-covid-19-intervyu/2725 SvobodnoSlovo.eu
Доц. Мангъров: Ако маймунската шарка е „барната”, ще стане ад като с Covid-19 (ИНТЕРВЮ)

Доц. Атанас Мангъров е  роден на 31 януари 1956 г. в Стара Загора в семейство на зъболекаря Христо Мангъров и педиатърката Елена Костова. Завършил е Английската езикова гимназия в Пловдив, а през 1982-а взема тапия от Висшия медицински институт под тепетата. Защитава дисертация на тема „Съвременна рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческата и ранната детска възраст” и придобива научна степен кандидат на медицинските науки. Резултатите от неговата дисертация за рехидратация при чревните инфекции се използват в цялата страна. Когато започва работа в столичната Инфекциозна болница през 1983 г., там умирали по над 30 хлапета годишно. Благодарение на терапията, която създава, позната като Банката на Мангъров, смъртните случаи се свиват до 10. Доц. Атанас Мангъров е шеф на детското отделение в Инфекциозна болница – София. Той нашумя с радикалното си отношение по отношение на борбата с Ковид-19 (определяше вируса като „малко по-сериозен грип, но все пак грип”) и бе сред противниците на ваксинацията – позиция, която му докара презрение в интелектуалните среди и масова популярност сред народа.

Така или иначе, „Уикенд” потърси доц. Мангъров, за да дискутираме новата болест маймунска шарка, която стресна света.

– Доц. Мангъров, още не са утихнали емоциите около коронавируса, а вече сме изправени пред предизвикателството, наречено „маймунска шарка”. Наистина ли мъжете с гей ориентация са най-засегната рискова група? 

– Причината да се говори за Маймунската шарка са сто и няколко случая заразени, които са потвърдени в Европа и още 40-50 непотвърдени. Повечето са хомосексуални. Знае се, че значителна част от тях са посещавали рейв партита и гей сауни по морето на Испания. В момента е трудно да се говор за епидемия.

Случаите са малко. Това е заболяване, което за да се предаде от човек на човек трябва да има много близък контакт до степен на интимност. Единични случаи на маймунска шарка може да се пренесе и чрез гризачи, някои от които се използват за храна. При нормални условия заразяването от човек на човек е изключително рядко…

– Значи няма опасност от нова пандемия и локдауни?

– Като чета какво пишат специалистите от Световната здравна организация от 21 януари тази година, забелязвам интересни и странни неща. Там се казва, че наличието на един случай на маймунска шарка в дадена страна трябва да се разглежда като епидемичен взрив, което е наистина абсурдно.

Това ми напомня за неща, които се случиха преди две години и нещо. Медицински шарката не може да бъде предадена толкова лесно. За да стане заразата, двама души трябва да спят в едно легло, да се търкат и да са си много близки. Човек, за да се опази, трябва да внимава с кого си общува и най-вече с кого си ляга. Но ще спомена, че маймунската шарка може да се разнася по въздушно-капков път. Случва се рядко и при хората трудно.

– Каква е вероятността в България да бъде открита маймунска шарка?

– О, винаги може да бъде открита. Аз се интересувам как са потвърдени случаите в Европа и САЩ. За потвърждение е нужен писар. Материалът, които би трябвало да се изследва, се взема от кожните лезии, защото в кръвта трудно се доказва вируса. За да се направи писиар пък, трябва да има китове за Маймунска шарка. Оказа се, че има готови китове, с които може да се изследват хората във всички страни. Това малко ми се вижда съмнително.

Още повече, че не е особено опасна инфекция. Има държави в Африка, в които гражданите си живеят от край време с маймунска шарка. В тях никога до сега не са се вземали екстремни противоепидемични мерки, нито са били ограничавани. През 2015 г. в Европа дойдоха над милион и половина бежанци основно от Централна Африка. След като в Либия падна режима на Муамар Кадафи, либийци също се заселиха на Стария континент. Тогава никой не изследва тези рискови хора за зарази.

Абсурдно е да си мислим, че сред тях не е имало хора с маймунска шарка. Имало е заразени и болни. Но сега изведнъж се заговори, че английски, испански и всякакви други гейове се разболяват. Всички стоят на нокти и чакат нова пандемия. Тази шарка няма епидемичен потенциал за масово разпространение. Ако беше така, щеше да се знае от държавите, в които този вирус си съществува естествено. Колкото и да не съм привърженик на разни конспиративни теории, ще започна да мисля, че някой го е барнал.

– Под „барнал” да разбираме модернизиран, разработен, така ли?

– Нещо такова. Тази шарка я има от край време, но изведнъж и неизвестно как почва да се вихри точно след като позатихна Ковид-19. Неговата история е същата. Коронавируси е имало от край време. Никога не са засягали белия дроб и не са правели дихателна недостатъчност.

Но ето, стана световна пандемия. За щастие, вече тази беля почва да изчезва. Маймунската шарка е вирус, който си живее в Централна и в Западна Африка. Местните не се притесняват от него. Как стана така, че налази Европа и света?!

– Четох в западни медии, че се обсъждало карантината при този вирус да бъде 21 дни. Бихте ли обяснил защо?

– Това  е част от постановките на СЗО, която казва, че всички, които са съмнителни или набедени, че са с маймунска шарка и техните контакти, трябва да бъдат изолирани за 21 дни. Причината е, че инкубационния срок на този вирус е 21 дни.

Друго интересно нещо, което се казва в документите, е че няма възможност за ретроспективно доказване този вид шарка. Тоест, ако мен или вас са ви нарочили за заразени и са ни подставили под карантина, макар че са се чудели каква точно шарка ни има, няма как да бъдем изследвани за антитела, след като карантината ни мине.

Така няма как да се разбере дали сме боледували наистина от маймунска шарка или просто сме стояли затворени 21 дни. Малко става като във вица – битият си е бит, карантинираният – карантиниран. Връщане назад няма.

– Има ли вече разработена ваксина за маймунска шарка?

– Няма, но се счита, че ваксините за едра шарка имат около 80 и няколко процента ефективност. Само че тези ваксини не се правят масово от 1980 г. насам, когато вариолата беше обявена за ликвидирана.

Тези ваксини обаче имат много сериозни странични действия – дават енцефалити. Човек реши ли да се ваксинира, трябва да прецени тежестта на заболяването срещу което те се правят и техните нежелани реакции. Маймунската шарка не е вариола.

– Притеснените за здравето си българи могат ли да се ваксинират срещу новия вирус?

– В момента нямам ваксина за едра шарка у нас, която може да се използва. При тези обстоятелства не бих посъветвал никого да бърза с ваксината. Едно е да има заплаха от вариола и да се ваксинираш. Друго е при опасност от маймунска  шарка да се боцнеш с ваксина за вариола. Инжекцията вероятно ще свърши работа, но не е същото.

– Ще се наложи ли да носим маски отново?

– Е, как?! Ще носим! Освен че можем да бъдем под карантина 21 дни, ще бъдем и длъжни да се ваксинираме. Чува се, че страни като Дания са поръчали 40 000 дози от ваксината за едра шарка. Нещата се пекат! И понеже ние сме серсеми, ще изпълняваме.

Ако са „барнали” вируса, ще го караме така, както беше с ковида. Ще цитирам любимия си Джеймс Бонд: „Веднъж случайност, втори път съвпадение, третия път – вражеско действие”. А Бонд, както знаем, е специалист, който разбира от врагове.

Пълния текст четете в последния брой на в. „Уикенд”, заглавието е на Narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.