Доц. Мангъров: Продължавам да твърдя и досега, че носенето на маски е пълна глупост

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/doc-mangarov-prodalzhavam-da-tvardya-i-dosega-che-noseneto-na-maski-e-palna-glupost/4033 SvobodnoSlovo.eu
Доц. Мангъров: Продължавам да твърдя и досега, че носенето на маски е пълна глупост

Навреме ли правителството ни взе решение за спиране на ограничителните мерки срещу коронавируса? Каква беше ползата от маските и мерките? Докъде стигнаха обвиненията срещу него и имат ли те медицински основания? 

На тези въпроси и още други отговаря пред Novini.bg доц. Атанас Мангъров.

Той е началник на обособената "Ковид клиника" в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести.

 

Решението на МС да сложи край на противоепидемичните мерки у нас е добро и според мен, трябваше да стане отдавна.

Защо ли? Защото войната показа ясно безсмислието на всички ограничения, които правителствата навсякъде по света, не само у нас, налагаха. Както се видя, заразата на моменти се разрастваше, въпреки мерките.

От самото начало аз твърдях, че заразата ще отшуми, когато се създаде колективен имунитет, т.е. вирусът мине през близо 70 на сто от хората. Всяка епидемия има начало и край.

Когато вирусът мине през повечето хора, тя затихва. Сега се случва това и в никакъв случай не е в резултат на маските и мерките. Ограниченията нанесоха много сериозни поражения върху хората.

Чета прогнози за нова вълна. Но аз не съм сигурен, че Ковид ще се върне отново, тъй като много от хората вече го преболедуваха, а Омикронът е нов щам на вируса с нови характеристики, което му дава възможността да преодолява създадената имунна защита в организмите.

Този щам не се отличава много от респираторните инфекции, които всеки от нас среща по 2-3 пъти годишно.

Хората ще продължават да се разболяват от остри респираторни, вирусни инфекции и това се случва откакто свят светува. Важно е всички да продължават да поддържат личната си хигиена на добро ниво, а които са болни да си остават вкъщи. Но е абсолютно безсмислено носенето на маски.

Социалната дистанция нанесе много сериозни щети, също е безсмислена. Просто хората трябва да се върнат към своя нормален начин на живот.

В нашата болница има двайсетна заети легла от общо 110. Повечето ги води страха при нас, имаме наплашени майки, чиито деца са  с висока температура. Като съдя от данните, които се съобщават така е и в останалите здравни заведения.

Колкото до заплахите срещу мен от страна на БЛС, то аз написах отговор на въпросите към мен и от там нататък нямаше последици. Прокуратурата ме вика на разпит, отидох, но след това нямам информация какво става.

Не се чувствам като сатанизиран човек. Направих  и продължавам да правя това, което смятам за правилно от медицинска гледна точка. Ако се върне времето назад, пак бих постъпил точно така.

Продължавам да твърдя и досега, че носенето на маски е пълна глупост.  Маските ми приличат на халките, които се поставят на опитомените мечки. Епидемията следваше своя ход, независимо от мерките.

Чух хубаво сравнение за тези, които се опитваха да управляват заразата – че приличат на деца, които дирижират Виенската филхармония пред екраните на телевизорите в домовете си. Пандемията доведе до сериозни загуби на правата и свободите на хората с благовидни предлози. Това трябва да спре, не може всеки областен да продължава да налага ограничения и да упражнява медицински фашизъм.

blitz.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.