Еленко Божков: Затварянето на въглищните централи е изключително опасна стъпка

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/elenko-bozhkov-zatvaryaneto-na-vaglishtnite-centrali-e-izklyuchitelno-opasna-stapka/26191 SvobodnoSlovo.eu
Еленко Божков: Затварянето на въглищните централи е изключително опасна стъпка

Утре в ЕС влиза регламент, който налага мораториум върху вноса на руски петрол. България има право на изключение, а „Лукойл“, като българска рафинерия, ще може да изнася произвежданите от рафинерията продукти от руски петрол и след 5 декември. С евентуалните свръхпечалби на тази рафинерия, може да се компенсират цени на петролни продукти, като дизел и бензин, обясни пред БНР Еленко Божков, заместник-министър на енергетиката. „По този начин се търси намаление на цените за гражданите“, добави той.

Ръководителят на представителството на ЕК в България обаче казва, че произведените в „Лукойл“ продукти са за българския пазар и отстъпката не е дадена, за да се изнасят за страни от ЕС или трети страни.

„Търсим изход, така че да бъдат удовлетворени най-напред българските граждани. Неколкократно беше обяснено, че ако спре износът на някои продукти, които не могат да се потребяват в България и са свързани с производство, рафинерията ще бъде

принудена да спре работа. Тогава трябва да излезем на регионалния пазар на горива, който е изключително скъп“, каза зам.-министърът на енергетиката.

Турция увеличи с 85% преработката си на руски петрол, при това само за два месеца, посочи още той. „Вероятно ще го увеличи с над 100%, ако и ние излезем на този пазар“, добави Еленко Божков.

План „Б“ за рафинерията на „Лукойл“ няма, отбеляза заместник-министърът: „Единственият вариант е да работи по този начин и да изнася деривати, които не могат да се продават в България. Държавата не може да помогне за съхранението им, защото няма вместимости“.

Вариантът, който предлагат от ДПС и ДБ, държавата да поеме контрола върху рафинерията, не е реалистичен, смята Божков. „Ако парламентът го наложи със свое решение обаче, ние няма как да не го изпълним“, добави той.

Проектът „Бургас-Александруполис“ може да ни даде възможност за диверсификация на доставките, посочи той.

Ограничаване на вредните емисии с 40% означава намаление с 8 милиона тона, обясни Божков.

„За това трябва да се произвеждат 6 млн. мегаватчаса електрическа енергия, което означава, че трябва да затворим напълно „Марица-Изток“2 или да спрем производството за регулиран пазар на двете американски централи. Това води до изключително големи загуби за българската икономика. В цифри означава около 2 млрд. лева годишно, ако спрем производството на тези две централи за бита и около 3 милиарда, ако затворим напълно „Марица-Изток“2. Това е изключително опасна и неприемлива стъпка“.

Цялото интервю на Явор Стаматов с Еленко Божков може да чуете в звуковия файл.

Източник: БНР

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.