Фекални води отново потекоха във Варненското езеро

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/fekalni-vodi-otnovo-potekoha-vav-varnenskoto-ezero/11765 SvobodnoSlovo.eu
Фекални води отново потекоха във Варненското езеро

Варненското езеро отново е пълно с токсични фекални води. Причината - същата тръба, спукала се миналата година и довела до тежки замърсявания, отново е скъсана. Това съобщиха от пресцентъра на общината в морската столица, цитирани от в. “Дневник”.

Не е ясно какво е количеството на замърсяването.

"Във връзка с получено уведомление от "ВиК - Варна" на 15.01.2021 г., в което се съобщава за констатирани "аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово", същия ден община Варна е разпоредила на фирма "Хидроремонт ИГ" ООД, която извършва ремонта на тръбопровода във Варненското езеро, да направи проверка на съоръжението", пише в съобщението на местната администрация.

Според неговия текст днес е било получено и потвърждение от дружеството "Хидроремонт ИГ" ООД, ремонтирало тръбата през лятото и есента на м.г., че при оглед са били констатирани "пукнатина и частично изтичане на отпадни води".

Като причина се посочва огъване и пукнатина в тръбата, положена временно през септември миналата година. По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен.

Самият тръбопровод е изграден през 2011 г. по програма ИСПА от Министерството на околната среда и водите с европейски пари. Стойността му е над 5 млн. евро. Основната му цел е да извежда отпадните води от варненските кв. "Галата" и "Аспарухово" в пречиствателната станция в Тополи. Тръбопроводът бе скъсан през месец август 2019 г., но за информацията се разбра едва миналата пролет.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.