Фирма близка до Георги Гергов спечели обществен поръчка с фалшива референция

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/firma-blizka-do-georgi-gergov-specheli-obshtestven-porachka-s-falshiva-referenciya/121610 SvobodnoSlovo.eu
Фирма близка до Георги Гергов спечели обществен поръчка с фалшива референция

Става дума за обявен в края на миналата година търг от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив за доставка на бактериален  инокулант за пречистване на отпадъчни води, стабилизиране на утайки и премахване на миризми

Фирмата „Еко Пълдин“ АД, свързана с руския гражданин и почетен консул на Руската Федерация у нас Георги Гергов е спечелила обществена поръчка за 1 150 000 лв. без ДДС. Става дума за обявен в края на миналата година търг от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив за доставка на бактериален  инокулант за пречистване на отпадъчни води, стабилизиране на утайки и премахване на миризми. 

През март тази година „Водоснабдяване и канализация“ обявява със свое решение, че поръчката е спечелена от фирмата „Еко Пълдин“, с изпълнителен директор Ваньо Георгиев Попов. За да докаже, че отговаря на изискванията на възложителя, както и  че преди това е извършвала подобни доставки на въпросния инокулант, фирмата на Гергов представя референция от ЕТ „Ани – Анета Златева“, която декларира, че е била снабдявана  с препарата „Микробтима протект“ от дружеството на Гергов. Благодарение на тази референция  „Еко Пълдин“ е обявен за изпълнител на обществената поръчка, подвеждайки възложителя. Решението на „Водоснабдяване и канализация“ е обжалвано от участник в поръчката, пише сайтът faktor.bg.

През април  тази година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с решение №379 е отменил решението на управителя на „Водоснабдяване и канализация“ – Пловдив, с което на „Еко Пълдин“ е възложена обществена поръчка за над един милион лева.

В мотивите си КЗК е възприела, че предоставената от „Еко Пълдин“ референция от ЕТ „Ани-Анета Златева“ не може да представлява доказателство за реалното осъществяване на доставката. Липсват доказателства за прякото й реализиране – протоколи за приемане на стоката, доказателства за ощетоводяване, начин на остойностяване, количествено-стойностни сметки, декларация пред НАП за извършени доставки и други. В мотивите на КЗК се акцентира и върху факта, че липсват данни ЕТ „Ани-Анета Златева“ да разполага с пречиствателна станция за отпадни води, където следва да е прилаган препаратът „Микробтима протект“. По-късно решението на КЗК е потвърдено през юли тази година и от Върховният административен съд (ВАС). Решението на ВАС е влязло в законна сила и е окончателно.

Според източници на Faktor.bg има съмнения, че ЕТ „Ани-Анета Златева“ е издала референция с невярно съдържание, която „Еко Пълдин“ използва, за да спечели обществената поръчка. В случая е приложена схема за печелене на търгове и поръчки за милиони чрез нагласени документи и опит за измама. На лице е и опит да бъде заблуден възложителят на поръчката. Без въпросната референция свързаното с Георги Гергов дружество щеше да бъде декласирано от конкурса и нямаше да бъде обявено за победител. Но реално по този начин са засегнати интереси на държавата в особено големи размери. В случая става дума за пречистване на отпадни води, което се отразява на природата и касае пряко здравето и живота на хората и опазването на околната среда.
Източници от града под тепетата твърдят, че през разследващи от ЕТ „Ани-Анета Златева“ са заявили, че Ваньо Попов ги е помолил за въпросната референция. Твърди се и, че данъчните декларации на „Еко Пълдин“ АД за 2022 г са нулеви, тоест дружеството не е извършвало сделки с „РОМБ“ ООД и ЕТ „Ани-Анета Златева“.

Заинтересовани с изясняването на скандала са алармирали НАП – Пловдив, който да извърши проверки и да установи, дали софийското дружеството „РОМБ“ ООД, което произвежда продукта „Микробтима протект“ е декларирало пред приходната агенция продажби и доставки към „Еко Пълдин“ през периода 20.11.2022 г до 20.12.2022 година. В случая е важно да се разбере и дали ЕТ „Ани-Анита Златева“ е получавала доставки от същия препарат от „Еко Пълдин“? 

До този момент НАП – Пловдив мълчи, но запознати смятат, че причината вероятно се крие и във факта, че в директорския борд на „Еко Пълдин“ е и  Георги Търновалийски. Той е бивш шеф на НАП в града,  но и близък на Георги Гергов. През годините с подкрепата на Гергов Търновлийски е бил депутат от БСП, зам. министър в правителството на Пламен Орешарски и пряко свързан с много от фирмите му. Така в обществото остава за пореден път усещането, че над „Еко Пълдин“ е разпънат чадър и се прави опит за замитане на скандала.

https://mediamall.info/

2 Коментара

Борис

преди 5 месеца

"Медия мол"се занимава с баналности,които помпозно представя като "разследвания",което не е за учудване,след като Гювенди Ханъм е набъркана в този "мол"! Чудя се само на Васил Петев-безспорно качествен човек,какво прави в тази нечистоплътна компания!

Коментирай

Борис

преди 5 месеца

"Медия мол"се занимава с баналности,които помпозно представя като "разследвания",което не е за учудване,след като Гювенди Ханъм е набъркана в този "мол"! Чудя се само на Васил Петев-безспорно качествен човек,какво прави в тази нечистоплътна компания!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.