ГЕРБ са оказвали системен натиск върху журналистите от bTV

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/gerb-sa-okazvali-sistemen-natisk-varhu-zhurnalistite-ot-btv/379 SvobodnoSlovo.eu
ГЕРБ са оказвали системен натиск върху журналистите от bTV

В периода 2014-2020 г. управляващите от ГЕРБ са оказвали системен натиск върху работата на журналистите в bTV, разкри в интервю за Радио София на БНР бившият главен редактор на “Новини, актуални предавания и спорт” на bTV Media Group Венелин Петков.

Говоря за периода, в който аз бях директор - 2014-2020 г. Беше изключително трудно. Аз и моят екип от главни редактори, нито един от които вече не работи в bTV, бяхме подложени на почти непрекъснат натиск от тогавашните управляващи. Те бяха намерили начин да оказват този натиск, изпращайки сигнали до централата на Central European Media Enterprises в Прага. Сигнали, в които обвиняваха мен персонално, моите колеги, репортери и журналисти в редакцията за абсолютно несъществуващи проблеми, за несъществуващи опити за дискредитиране, за липса на обективност и т.н., обясни Петков.

И фалшиви сигнали от евродепутат от ГЕРБ

В централата в Прага валяха буквално анонимни сигнали, често написани на развален английски, които обаче бяха достатъчно аргументирани, за да предизвикат вътрешно разследване в рамките на компанията, по правилата на компанията. Всеки сигнал трябваше да бъде разследван. Това очевидно беше един успешен начин за оказване на натиск. Доноси е точната дума, каза Венелин Петков.

Аз това го казвам за първи път. Имаше включително и фалшиви сигнали, подчертавам - абсолютно доказани фалшиви сигнали, подадени в централата в Прага от евродепутат от ГЕРБ. И това имаше. И такова вътрешно разследване имахме. И това вътрешно разследване категорично доказа, че сигналът е абсолютна лъжа. Не помня вече детайлите, но случаят беше за необективност в отразяването на изявите на министър-председателя и съответно преекспонирано отразяване на изявите на президента към онзи момент, след което, на базата на количествен и качествен анализ, стана ясно, че няма нищо такова. Това беше един от многото сигнали, заяви бившият главен редактор на "Новини, актуални предавания и спорт" на bTV Media Group.

Вместо да се занимаваме с журналистика, се занимавахме с осигуряване на данни, достъп до интервюта, преводи, всичко останало, свързано с едно вътрешно разследване, обясни Петков.

БНР смени заглавието, в което се говореше за натиск от ГЕРБ

Интервюто с Венелин Петков е излъчено в ефира на Радио София на 7 ноември, а впоследствие запис от него беше качен на сайта на БНР.

На сайта на БНР статията за интервюто първоначално е публикувана със заглавие: “Венелин Петков пред БНР: ГЕРБ оказваше натиск над bTV”. Впоследствие заглавието е променено на: “Венелин Петков пред БНР: Срещу нас е имало опити за натиск”, установи проверка на Дойче Веле.

От Дойче Веле са изпратили запитване до генералния директор на БНР Милен Митев кой и защо е разпоредил смяната на заглавието. Полученият отговор гласи: “Публикациите в сайта на БНР се подготвят от журналисти в БНР – репортери, уеб редактори или водещи, като авторът се посочва в публикацията. Всеки от тях ги оформя по своя преценка, на база професионалните си качества и умения и в съответствие с редакционните стандарти. Решенията относно съдържанието на материалите, включително тяхната редакция, се вземат от автора или от отговорните членове на екипа на уебсайта на БНР.“ За автор на информацията на сайта е посочен водещият на интервюто с Петков - Даниел Ненчев.

offnews.bg

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.