Гергов и Пловдивския панаир - под лупата на ВКП

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/gergov-i-plovdivskiya-panair-pod-lupata-na-vkp/109583 SvobodnoSlovo.eu
Гергов и Пловдивския панаир - под лупата на ВКП

Прокуратурата погва сделката, с която Георги Гергов придоби мажоритарен дял от акциите на Пловдивския панаир чрез свързаното с него дружество “Пълдин туринвест”.

От обвинението са се самосезирали по медийни публикации, ден след като пловдивските общински съветници от “Демократична България” поискаха оставката на кмета Здравко Димитров, който пропусна възможността да обжалва решението на Окръжния съд за приемане на акциите от Дупката във Варна. 

Гергов на практика разполага с контрол над 79% от акциите в изложбения център след решението от 4 април, според което увеличаването на капитала на общинско-частното дружество, свързано с Гергов с акциите на община Варна е напълно законно. Основният мотив - представителят на общината в общото събрание е подкрепил промяната на капитала на дружеството по волята на Общинския съвет. Това решение можеше да бъде обжалвано от Здравко Димитров, но това не се случи.

Държавата остава едва 20% собственик на Пловдивския панаир. Решението за бъдещето му стои изцяло във властта на Гергов и близкото до него дружество. Съмненията са, че изложбеният център ще бъде заличен, а на негово място ще се появят бизнес сгради. 

Според информацията на държавното обвинение Върховна касационна прокуратура (ВКП) ще провери извършени ли са нарушения от длъжностни лица покрай сключването на сделката.

Сагата с Пловдивския панаир и опита на Гергов да го завладее започна още през 2006 г., когато правителството на БСП, НДСВ и ДПС (“Тройната коалиция”) прехвърли дял от панаира на фирмата “Пълдин Туринвест” - публично-частно дружество между фирми на Гергов и община Пловдив. С годините Гергов придобива мажоритарен дял в тази фирма чрез поредица от апорти и увеличения на капитала.

frognews.bg

 

 

Гергов е бизнесмен, почетен консул на Русия в Пловдив и дългогодишен лидер на социалистическата партия в областта. По думите му, той е и руски гражданин.

2 Коментара

Катина

преди 11 месеца

"ЛИДЕР" на пловдивските псевдосоциалисти. Пръв приятел на Банкянския. Виден масон-колега на Зеления чорап. ИЗКЛЮЧЕН от социалистическата партия.

Коментирай

Катина

преди 11 месеца

БИВШ "ЛИДЕР" на пловдивските псевдосоциалисти. Пръв приятел на Банкянския. Виден масон-колега на Зеления чорап. ИЗКЛЮЧЕН от социалистическата партия.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.