Главният прокурор: МВР е в будна кома

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/glavniyat-prokuror-mvr-e-v-budna-koma/79 SvobodnoSlovo.eu
Главният прокурор: МВР е в будна кома

Заради действията на един предишен министър МВР е в будна кома и това се вижда от българските граждани, заяви днес главният прокурор Иван Гешев. Според него дори и служебният министър Иван Демерджиев да прави всичко възможно да възстанови МВР, това ще продължи с години.

“След систематично, целенасочено унищожаване на МВР, целенасочена война със съдебната власт в интерес на личното его от някои предишни министри, берем тези плодове - наркотици, убийства по пътищата, телефонни измами и битова престъпност. Пожелавам успех на Демерджиев, изправен е пред почти невъзможна задача”, подчерта Гешев. Той недоумява как да се пресекат каналите за нелегална миграция, след като почти няма реализации за организирани престъпни групи в резултат на систематичния политически натиск и унищожаването на спецструктурите.

“Политиците трябва да поемат своята отговорност, а не да се крият. Те се крият, защото знаят, че са виновни и знаят, че го направиха по политически причини и в интерес на престъпността и трафикантите”, категоричен бе главният прокурор и нарече “показен разстрел” закриването на спецправосъдието, което направи разпадналата се Четворна коалиция в разпадналия се предишен парламент.

Днес главният прокурор и неговите заместници се включиха в Кръгла маса на тема на тема: “За мащабни действия срещу войната по пътищата”. Те представиха законодателните предложения на прокуратурата, подготвени още преди 2 години. Целта им е сурово да бъдат ударени нарушителите, включително като се конфискуват автомобилите на пияните и дрогирани шофьори. Форумът се проведе в резиденция “Бояна” и бе организиран от Института за пътна безопасност, СБА, Българския червен кръст и други неправителствени организации. Сред гостите бяха и почернени родители на деца, загинали при катастрофи.

“Надявам се и знам, че можем и трябва да спрем войната по пътищата. Бесен съм, защото решенията са ясни, не са трудни за изпълнение, готови модели има в ЕС. Оставам с впечатление, че държавата е безучастна, защото е по-лесно да закриеш специализирани структури, защото става дума за запори на 3 млрд. лв. - по-важно е това за някои политици, от интересите на хората. Щом някои политици могат да защитят финансовия интерес на олигарсите, ние трябва да настояваме да бъдат защитени и интересите на българските граждани”, каза Гешев. Той отбеляза, че България е на едно от водещите места в ЕС по жертви на катастрофи и броят им е колкото в един локален военен конфликт.

“Българските граждани искат държавата да им даде това, което заслужават - сигурност, защита и да не убиват децата ни по пътищата. Това може и трябва да бъде постигнато тук и сега. Никой не е застрахован да бъде следващият. Тук съм, за да чуя гражданите, гражданското общество, да ги подкрепя като главен прокурор, да чуя какво можем ние да направим и да настоявам пред другите власти това да бъде променено. Защото цената ще продължим да я плащаме с човешки животи”, заяви още главният прокурор.

Председателят на парламента Вежди Рашидов: Крайно време е да не сме воюваща държава

В Европа разбират, когато полицай вземе рушвет

“Войната по пътищата е много страшна. Направих си труда и проверих колко жертви има в един избран ден във войната в Украйна. Оказаха се пет пъти по-малко от войната по пътищата”. Това каза днес председателят на парламента Вежди Рашидов на участниците във форума в “Бояна”.

“Вчера бях в Страсбург. Имах дълга среща с председателката на европарламента Роберта Мецола. Говорихме за всичко, което се случва у нас. За съжаление, в България отсъства усещането за държава, отсъства усещането за власт, отсъства усещането за сигурност, отсъства усещането за активност. Не можем да сглобим и правителство. Да, би трябвало да има министри тук. В Европа разбират всички тези неща, има мониторинг за всичко, което се случва. Разбират за корупцията в МВР, полицай когато вземе рушвет, те разбират. Крайно време е да се огледаме, да си направим фунционираща, а не воюваща държава. И не само да се справим с войната по пътищата - тази война се е разпростряла навсякъде и ние трябва да положим всички усилия да си направим държавата”, каза още Вежди Рашидов.

Богдан Милчев, шеф на Института за пътна безопасност: Войната между институциите не е тази, която трябва се води на пътя

Забранили форума за министри 

Инж. Богдан Милчев представи днес Пътната карат, подготвена от Института за пътна безопасност.

“Сред нас го няма президентът Румен Радев, няма го министър-председателят, няма ги министрите, въпреки че имам писмени потвърждение за участието на част от тях. Те са получили разпореждане да не участват заедно с главния прокурор. С нас са законодателната и съдебната власт, но я няма изпълнителната, а точно тя трябва да поеме лидерство. Тази война между институциите не е войната, която трябва да водим срещу жертвите по пътищата”. Това заяви днес инж. Богдан Милчев, шеф на Института за пътна безопасност при откриването на Кръглата маса в резиденция “Бояна”.

Милчев представи изготвена от Института Пътна карта за развитие на безопасността у нас през следващите 2 години. В нея са заложени ясни задачи и срокове към различни институции. Целта е още през първите 6 месеца от прилагането є да бъдат намалени убитите при катастрофи с 15 до 20 на сто, което прави от 50-100 спасени човешки живота. В обсъждането ѝ обаче се включиха съветници на премиера Гълъб Донев, заместник министри от транспортното и вътрешното министерство, шефове на агенции и други чиновници, от които зависи прилагането на Пътната карта.

https://trud.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.