ГУСТО, МАЙНА, АРТ-ИНСТАЛАЦИЯ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/gusto-mayna-art-instalaciya/142231 SvobodnoSlovo.eu
ГУСТО, МАЙНА, АРТ-ИНСТАЛАЦИЯ

Бе, гледах го това, гледах го, викам си: "Елено, мълчи!", ама то се не трае, та започвам:

Още от времето на Славчо Атанасов като кмет, извращенията на изкуството се наложиха в Пловдив. Още помня един дървен бик пред общината, предизвикващ увесени ченета у гостите на общината. В рамките пък на Европейската столица на културата се нагледах на такива простотии и извращения в изкуството, че дори се опитах да отклоня сина си от желанието му за кариера в изобразителното изкуство.

Признавам, че не съм артистична личност, въпреки, че имам донякъде добра обща култура в това отношение. Ама тия се гъбаркат, нали?

Ей такива арт-инсталации има по много заливи на морето. Със съвсем практична цел. Ама там не си ги смятат за изкуство. И съвсем безплатно да е излязло на пловдивчани това чудо, пак е възмутително. Пловдив е фин и изискан град, град на художници, поети, писатели, артисти. Това някак си ми се струва обида към паметта на бележити пловдивски художници и естети. Гледам го това и да ви кажа, изобщо не ми е естетично.

Чета публикацията и виждам, че жената, натворила туй чудо, била творила и друго - "ЕЛЕГАНТНО ПОСТАВИЛА СРЕБРИСТИ ЧУВАЛИ НА КРЕПОСТНАТА СТЕНА". Ми няма как да не е елегантно с чувалите. Дойде ми арт-идея - вече няма да си хвърлям боклука в контейнерите, а със специалните торби /аз си вземам от черните накъдрени с връзки от 60 л., да си споделя/, ще ги направя на арт-инсталация около мястото за събиране на боклука. Нека и хората от "Чистота" да усетят естетиката на изкуството! Може и да повикам от общината да ги снимат и да предявя претенции за някое хонорарче в рамките на артистичната седмица. То и без това общината постоянно ми прави арт-инсталации около контейнерите, като не ги чисти по няколко дена.

Естетика, майна! Густо!

Елена Гунчева-Гривова

11 Коментара

Мда

1 week before

Поредната простотия. Вместо това да вземат и да пооправят кино Космос /в дъното на снимката/. Щото каквото и да слагат отпред няма как да скрият запуснатата и изтърбушена сграда, направо в центъра на Пловдив. Въпрос на време е клошари или наркомани да драснат клечката, както се се случвало многократно... А, може би, точно това се и чака..

Коментирай

Андрей К

1 week before

Специално това на мен ми хареса, прилича на тези конуси които поставят по морето, на кейове и по крайбрежните ивици... Изглежда в това е идеята. А за бикът пред общината, който отпред беше бик, а отзад скакалец, при това червен, така и не разбрахме каква е идеята. И "космическата стружка", на Жорж Трак пред бившия партиен дом изчезна и рендето на Главата и Филип Македонски на Джунаята, като захарен петел на клечка, го преместиха и т.н. и т.н.

Коментирай

Мирмидон

1 week before

Това е фалически символ, нали ще бъдем еврогейска държава. Догодина ще организират и Прайд-Пловдив. А артистката-творец на това чудо навярно се е подписала в простокировия списък на "Шиндлер" и са я уредили за хонорар. Като си спомня за коледната украса в София, явно и Пловдив се е заразил, за съжаление.

Коментирай

Injun Joe

1 week before

Ми прав си, Мирмидон, тя, простотията е заразна. И се разпространява със скоростта на светлината, ако не и по-бързо!

Коментирай

Жоро

1 week before

А ако съберем цялата соросоидна измет в чували за боклук и ги заровим на някое сметище .Това ще е най-доброто почистване на света, правено някога.

Коментирай

Жоро

1 week before

А ако съберем цялата соросоидна измет в чували за боклук и ги заровим на някое сметище .Това ще е най-доброто почистване на света, правено някога.

Коментирай

Иван Пеев

1 week before

Нормално, откакто Начо Културата, да НЕ му прости Гаспод, нахлу с компания в местно заведение и поиска да се смени рок музиката, излъчвана от уредбата на заведението, с чалга, стана ясно - вече пловдичани ще сме диогени и ще търсим културата със свещ. И както качваше великият чишит Чинков, майна е звание, не е за всеки.

Коментирай

Варна

1 week before

Това е трипод, слагат ги по вълноломи и буни, за да се разбиват вълните в тях. В Пловдив нещо иска да разбива автора явно.

Коментирай

Генчо Гунчев

1 week before

Преди много години, един приятел, бе домъкнал от нейде си един плакат, в който едно куче имаше един крак на местото на "оная си работа" и четири от "оная си работа" на местата на краката. Символизираше мечтата на една дама, в някаква пиеса. "Варна" е прав за т.н. "трипод" /не знаех, че така им казват на тия камъни за спиране на вълните/, но сложен в Пловдив и то не до Марица, по ми се чини да е меракът на авторката по отношение на "имането", а не на "спирането".

Коментирай

Баба Злата

6 days before

Не е трипод, а е тетрапод - съставен е от 4 елемента.

Коментирай

Art

6 days before

За този тетрапод прочетох следното: "Cultureguard – сребърен тетрапод – ще пази културните ценности на Пловдив. Става дума за символичен артистичен жест от Севдалина Кочевска. Първото място, пред което той е поставен, е знаковото за града кино Космос, което дълги години чака своето преобразуване в културен център. Епопеята на сградата продължава повече от 10 години, тъй като идеята за възраждането на киното като артистично място бе част от концепцията, с която градът ни стана Европейска столица на културата – решение, което бе взето преди точно десетилетие." Вижда ми се доста идейно. Браво на авторката!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.